Gıda fiyatları tırmanışa geçti

Uluslararası piyasalarda, şeker ve buğday fiyatları son dönemlerin en yüksek düzeylerine çıktı.

Gıda fiyatları tırmanışa geçti

Brezilya'da devam eden yağışlar ve Hindistan'da muson yağmurlarındaki azalma, şeker fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

New York'ta uluslararası emtia borsasında vadeli işlem gören şekerin libresi 29 Temmuz'da son 4 ayın en yüksek seviyesi olan 20 sente ulaştı.

Dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya'nın 6 limanında toplam 122 yük gemisi, 3 milyon 620 bin ton şekerin yüklenebilmesi için yağmurların dinmesini bekliyor. Liman girişinde şeker taşıyan kamyonların, yüklerini boşaltabilmek için 40 saate yakın kuyrukta bekledikleri bildiriliyor. Limanlarda şeker yüklemesi, yağmurun ürüne zarar vermesine engel olmak için durduruluyor.

Büyük üreticilerden Hindistan'da yağışların beklenenden az olmasının yaratacağı arz eksiğiyle, şeker fiyatının hızla yükselebileceği belirtiliyor.

Uluslararası Şeker Örgütü, bu yıl küresel şeker talebinin, 158,2 milyon tonluk arzın 8,5 milyon ton üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Dünyanın üçüncü büyük tahıl ihracatçısı Rusya'da aşırı sıcakların yol açtığı kuraklık buğday fiyatlarını 22 ayın en yüksek düzeyine taşıdı. Rusya'da tahıl ekili alanların beşte biri ciddi hasar görürken, hasatta düşüş ihtimali son bir ayda özellikle buğday fiyatlarının yüzde 50 artmasına yol açtı. Financial Times, Rusya'yı vuran kuraklık nedeniyle tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalardaki fiyatının 1973'ten bu yana en hızlı artışı kaydettiğine dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...