Gıda harcaması bir yılda yüzde 6.71 arttı

Türk-İş Araştırması'na göre Kasım ayında açlık sınırı 928 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 120 TL oldu. Gıda harcamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.39 artış yaşanırken, 12 aylık ortalama ise yüzde 6.71 arttı.

Gıda harcaması bir yılda yüzde 6.71 arttı

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının Kasım ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 958 lira; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 120 lira oldu.

Kasım itibarıyla bir önceki aya göre fiyat artışı olmamasına karşın, son bir yılda mutfağa gelen ek yük 31 lira oldu. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 102 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 927 lira ve yoksulluk sınırı 3 bin 18 lira olarak hesaplanmıştı.

SEBZE-MEYVE ORTALAMA FİYATI 2.47 TL
Araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı, Ekim ayına göre değişmedi ancak yılın 11 ayında gıdada artış oranı yüzde 1.88 oldu.

Gıda harcamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.39 artış yaşanırken, 12 aylık ortalama ise yüzde 6.71 arttı.

Kasım ayında, bazı süt markalarında fiyat artışı gözlenirken, yoğurt fiyatı genelde aynı kaldı. Kurban Bayramı sonrasında et fiyatlarında bir değişiklik olmadı, tavuk fiyatı biraz geriledi. Balığın bollaşması ve piyasada çeşitliliğin artması ve fiyatların gerilemesi, özellikle mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Yumurtanın fiyatı düşerken, bakliyat ürünlerinin fiyatları değişmedi.

Yaş sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatı ise 2.47 lira olarak hesaplandı. Sebze fiyatı Kasım ayında gerilerken, meyve fiyatı aynı kaldı.

Araştırmada, asgari ücretin 739.79 lira olduğuna işaret edilerek, bu rakama 'asgari geçim indirimi' eklendiğinde evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir işçinin eline asgari ücret olarak 773.03 lira geçtiği belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...