Girişimci kadınlar 375 milyon kredi kullandı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bünyesinde yürütülen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" kapsamında kadınlar 375 milyon liralık faizsiz ve teminatsız kredi aldı.

Girişimci kadınlar 375 milyon kredi kullandı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" kapsamında kadınlar, 2003 yılından 2015 yılına kadar 375 milyon liralık faizsiz ve teminatsız kredi kullandı.

AA muhabirinin Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kaynaklarından derlediği bilgiye göre, 2003 yılında TİSVA Başkanı Aziz Akgül'ün öncülüğünde ilk olarak Diyarbakır'da başlayan program, bugün 67 ilde 108 şube ve 292 personelle girişimci kadınlara hizmet veriyor.

Kadınlara faizsiz ve teminatsız kredi hizmeti sunan sistemin 63 bin 722 üyesi bulunuyor. Bu kişilerden kredi alanların sayısı 45 bin 602, kredi başvurusu için de 18 bin 120 kişi bekliyor. 

Minimum bin maksimum 10 bin lira olarak belirlenen kredilerden bugüne kadar faydalanan 45 bin 602 kişi, 375 milyon 492 bin 910 liralık kredi kullandı. Kurum, vadesi gelen mikrokredilerde yüzde 100 geri dönüş oranı sağladı.

SİSTEME ÜYELİKTE DOĞU İLLERİ ÖN PLANDA

Hizmetine 2003 yılında 2 şubeyle başlayan kurum bugün 108 şubeyle faaliyetlerine devam ediyor. Üye sayılarına bakıldığında ise doğu illerinin daha fazla üyeyle ön plana çıktığı görülüyor. 

Mikrofinans üye sayısında hizmetin ilk başladığı Diyarbakır'da 8 bin 205, Kahramanmaraş'ta 5 bin 20, Gaziantep'te 4 bin 859, Şanlıurfa'da 3 bin 334, Mardin'de ise bin 567 üye bulunuyor. Batı illerinde ise üye sayıları şubelere göre 500 ile bin arasında değişiyor.

"FON SIKINTISI VAR"

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Genel Müdür Yardımcısı Halil Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların ekonomik hayata daha fazla katılmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Uzun vadede hedeflerinin projeyi 81 ile yaymak olduğunu ifade eden Orhan, şunları söyledi:

"Valilikler, il özel idareleri ve büyükşehir belediyelerinden talep geldikçe o illerde mikrofinans şubeleri açacağız. Son zamanlarda fon sıkıntısı yaşadığımız için şube açma işlemlerini durdurduk. Şube ilk zamanlarda karlı duruma geçemiyor. Sistemde 1 personelin giderini karşılamak için en az orada 350 üye olması lazım. Bunu da sağlamak ilk etapta açıkçası zor."

Orhan, mikrofinans kuruluşlarında hukuki anlamda boşlukların olduğunu, Hazine Müsteşarlığı'nın kuruluşların yapısıyla ilgili çalışma başlattığını dile getirdi.

Yaklaşık 18 bin kişinin kredi beklediğini ifade eden Orhan, "Bekleme sebebi, fon sıkıntısından. Valilikler, büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri isteğe göre fon veriyor. Bağışçı bulmakta da zorlanıyoruz. Eğer bu destekler yasal zemine oturtulursa daha çok kişi bu sistemden faydalanacak. Fon sıkıntısı olduğu için saha çalışması yapamıyoruz. Personelimiz saha çalışması yapsa ilk 6 ayda 100 bin üyeye ulaşırız" diye konuştu.

Orhan, 11 yılda 375 milyon liralık kredi kullanımının çok önemli olduğunu, son 2 yılda önemli artışın gerçekleştiğini vurguladı

Sayfa Yükleniyor...