Girişimci olmak isteyenler için 5 adımlık rehber

Aklınızda bir fikir var ve girişimci olmak istiyorsunuz. Ne yapmanız, nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? İşte girişimcilerin daha kolay yatırım alması için beş maddelik rehber...

Girişimci olmak isteyenler için 5 adımlık rehber

'ORTAK' YATIRIMCILARLA GİRİŞİMCİLERİ BULUŞTURUYOR! BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYIN

Türkiye'de son yıllarda hızlanan girişimler meyvelerini vermeye devam ediyor. Kurulan birçok şirket yurt dışından miyonlarca dolarlık yatırım alarak dikkat çekti. 

Peki girişimci olmak isteyenleri nasıl bir yol bekliyor? Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, genç girişimciler için bir rehber hazırladı. 

İşte 5 adımda bilmeniz gerekenler...

1-Genç bir girişimci aklındaki fikri nasıl hayata sokmalı? Atılacak adımlar nelerdir?

Aslında burası derya deniz bir konu. Yapılacak çok şey var. Ancak temel olarak fikrini doğrulaması, gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı, fikir hayata geçirilebilir mi, para kanılabilir mi çerçevesinde bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Bunun için öncelikle fikrini değerlendirerek bu fikrin hangi sorunlara çözüm getirdiğini, bu sorunun ne kadar önemli olduğunu ve buna yönelik daha önce yapılmış olan çalışmaları ve rakiplerini incelemesi gerekmektedir. Sonrasında ise fikrine yönelik olarak pazar analizi, pazardaki fırsat ve tehditlerin analizi, hedef kitle tespiti, iş ve pazarlama planını tamamladıktan sonra ekibini kurmalıdır. Tüm bu süreçleri kendisi yapabileceği gibi bu konuda destek olmak üzere teknoparklar, kuluçka merkezleri gibi pek çok yapı da bulunmaktadır ve bu yapılardan destek alınabilir.

Tüm bu değerlendirme süreçlerinin sonunda bir şirket kurup prototip geliştirme, ürün geliştirme ve pazarlama faaliyetlerine girişilmelidir.

2- Hangi fikirler bir girişim haline gelebilir? Hangileri daha değerli?

Bunun hap bir yanıtı yok. Fikir şöyle olursa başarılı olur böyle olursa başarılı olur gibi sabit bir yanıt vermek zor. Aynı şekilde değerli değersiz kavramı da değişken.

Her fikir bir girişim haline gelebilir. Ancak satılırsa, pazarda kendine yer bulursa o zaman başarılı bir fikir olmuş olur. Bunun için de aslolan ürünün pazarda yerinin olması özetle insanların buna ihtiyacının olması ve kullanmasıdır.

3- Hangi tür girişimler daha çok destek ya da yatırımcı buluyor?  

Yer aldığı sektördeki bir ihtiyacı karşılama ve “yüksek talep görme” olasılığı olan, ticarileşme ve “ihracat potansiyeli” taşıyan ve katma değerli bir yenilik sağlayan girişimler yatırımcılar için her zaman bir adım önde ve daha değerli olmaktadır. Türkiye’yi test pazarı olarak değerlendirip daha kurulduğu ilk günden global pazara odaklanan girişimler daha fazla desteklenmektedir.

4- Hangi aşamada Teknokentlerden destek almalı?

Teknokentler, fikir aşamasından olgunluk aşamasına her aşamada girişimci ve girişimci adaylarına birçok farklı destek sağlayan yerlerdir.

Sadece aklında bir iş fikri olan girişimciden tutun, oldukça başarılı şekilde satış yapan ve zıplamayı hedefleyen firmalara kadar her ölçekte firma için teknokentlerin destek mekanizmaları vardır.

Farklı teknokentlerin yürüttüğü farklı programlar ile girişimciler fikir aşamasından itibaren destek almaya başlayabilir; teknokentler aracılığı ile birçok katma değerli ve destekli programlarda yer alabilir veya şirketlerini teknokente taşıyabilir.

5- Start up nedir? İyi bir startup fikri bulmak için nelerin olması gerekir? İyi bir fikir bulmak için etrafımıza nasıl bakmamız gerekir?

Startup, hızlı büyüme ve gelişmeye açık olan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen ortak bir addır. İyi bir startup fikri bulmak için girişimcinin etrafındaki sorunları iyi algılayabilen, ileri görüşlü, yaratıcı ve yönetim becerisine sahip kişiler olması gerekmektedir.

İcatların %99 küsürü ihtiyaçtan doğuyor. Dolayısı ile etrafı bu gözle bakmak gerekiyor. Kendimizin ya da etraftaki insanların problemleri neler, neyi nasıl değiştirirsek bu problem ortadan kalkar buna bakmak gerekiyor.

'ORTAK' NTV'DE BAŞLIYOR

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Girişimci
  • Teknoloji
  • Ekonomi
  • Ortak

Sayfa Yükleniyor...