GM'in acil para talebine onay

ABD'li otomotiv devi GM'in acil olarak 15 milyar dolar alabilmesine onay verildi.

GM'in acil para talebine onay

New York Manhattan İflas Mahkemesi hakimi Robert Gerber, General Motors'un (GM) acil olarak 15 milyar dolar alabilmesine onay verdi.


Zamanlama açısından hayati önem taşıyan karar için Gerber'in geçici onayı, Detroit merkezli otomotiv üreticisine hükümetçe sağlanan toplam 33,3 milyar doların 15 milyar dolarının 3 hafta içinde elinde olabileceği anlamını taşıyor.

Gerber, söz konusu miktar için nihai onayı 25 Haziran'da verecek. Öte yandan, Gerber GM'nin satış oturumunun da 30 Haziran'da yapılmasına karar verdi.

Chrysler'in de benzer şekilde iflas koruma başvurusunu yapmasından 1 ay sonra satış oturumu yapılmıştı.

GM'in avukatlarından Harvey Miller, GM'nin mahkemeye mümkün olduğunca hızla gitmesinin önemine işaret ederek, otomotiv şirketinin sadece 2 milyar dolar nakit parası kaldığını hatırlattı.

Miller, ''Kaç müşteri iflas hayaleti görünen bir araç satın almak ister ki? Eğer iyileşme olacaksa, bunun mümkün olduğunca çabuk olmasının hayati önemi var'' dedi.

ÇİN OPERASYONLARI ETKİLENMEYECEK
GM'in hızla gelişen operasyonlarının olduğu Çin'in, iflas sürecinden etkilenmeyeceği belirtildi.

GM Çin'in Yöneticisi Kevin Wale, ABD'deki fabrikalar kapanırken, Çin'de 5 yıl içinde yeni bir fabrika açmayı planladıklarını söyledi.

Wale, GM Çin'in 5 yıllık planı çerçevesinde, yıllık satışları ikiye katlamayı ve 30 yeni model üretmeyi planladıklarını ifade ederek, ''Bizim operasyonlarımız ayrı ve karlı, çok iyi fonlanmış durumda ve gelecekteki yatırımlar için de fonlarımızı oluşturduk. Büyüme aktivitemizde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz'' diye konuştu.

Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan GM, bu yıl 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 670 bin araç sattı. Sadece Mayıs ayındaki 156 binlik satış ise geçen yıl mayısa göre yüzde 75'lik bir artış anlamına geliyor.

Sayfa Yükleniyor...