Gökyüzünde mesafe kısalıyor

İzmir-Antalya arasında yeni hava koridoru 12 Kasım'da kullanılmaya başlanacak. Eskiye göre 29 kilometre daha az olan yeni hava koridoruyla uçuşlar 3 dakika kısalacak, 186 litre de yakıt tasarrufu sağlanacak.

Gökyüzünde mesafe kısalıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Türk hava sahasının etkin kullanılması amacıyla yürüttüğü hava koridorlarının kısaltılması çalışmaları kapsamında Siirt ve Van'ın ardından İzmir-Antalya arasındaki yeni hava koridoru 12 Kasım itibarıyla hayata geçirilecek.

Geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren hava sahasının esnek kullanımına ilişkin yönetmelikle yakıt ve zaman tasarrufunun sağlanması, bakım maliyetlerinin azaltılması, çevre kirliliği ile küresel ısınma etkisinin azaltılması ve havacılık sektöründe verimliliğin artırılması amacıyla kurulan komisyon yeni uçuş rotalarını belirlemeye başladı.

Özellikle kış döneminde olumsuz hava şartları nedeniyle Siirt Havalimanı'na iniş yapamayan uçakların Van Ferit Melen Havalimanı'na inmek durumunda kalması nedeniyle yaşanan zaman ve yakıt kabının önüne geçilmesi amacıyla her iki havalimanı arasındaki uçuş koridoru ortalama 137 kilometre azalacak şekilde ilave bir hava koridoru kullanılmaya başladı.

Havayolu işletmelerinden gelen talepleri değerlendiren SHGM'nin yaptığı yeni düzenlemeyle 240 kilometre olan söz konusu havalimanları arasındaki mesafe yeni direkt hava koridoru tesis edilerek 103 kilometreye düşürüldü. 

Hava koridorlarının kısaltılması çalışmaları kapsamında İzmir-Antalya arasında yeni bir hava koridoru belirlendi.

İzmir-Antalya arasında belirlenen yeni uçuş koridoru, eski koridora göre 29 kilometre daha kısa olacak. İzmir-Antalya arasındaki mesafeyi 3 dakika daha da kısaltacak yeni uçuş koridoru, 186 litre yakıt tasarrufu sağlayacak. 

Okesa-Milas-Dalaman-Antalya yerine Akbuk-Okesa-Balso olarak belirlenen yeni koridor, 12 Kasım itibarıyla kullanılmaya başlanacak. Yeni koridor, İzmir-Antalya arasında çift yönlü kullanılabilecek.

Dakikada ortalama 62 litre yakıt tüketen uçakların rotalarının 1 dakika kısalması halinde atmosfere yayılan karbondioksit gazını 160 kilogram azaltıyor.

Rotaların kısaltılması durumunda yakıt tasarrufu başta olmak üzere pilot, bakım, uçak kullanımı gibi diğer direkt katkılar da dikkate alındığında önemli bir tasarruf sağlayacak.

 

Sayfa Yükleniyor...