Goldman rekor ceza ödeyecek

Goldman Sachs, SEC ile anlaşmak için 550 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

ABD'li bankacılık devi Goldman Sachs, hakkında yolsuzluk iddialarıyla bir süre önce soruşturma başlatan ABD sermaye piyasası denetleme kurumu SEC ile, sorunu anlaşma yoluyla çözmek için

550 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu yolla, bankanın müşterileri ile yatırımcıları endişelendiren ve aylardır devam eden görüşmeler son bulmuş olacak.

SEC dün yaptığı açıklamada, bu rakamın bugüne kadar bir finans kurumuna verilmiş en yüksek ceza olduğunu, ayrıca gelecekte açılabilecek soruşturmalar ve yeni davalar için de kapıyı açık bıraktığını bildirdi.

Pek çok yatırımcı, 13 milyar doların üzerinde gelir elde eden bir banka için 550 milyon dolarlık bir uzlaşmanın, ancak hafif bir ceza olacağını düşünüyor. Bu miktarın 300 milyon doları ceza, 200 milyon doları ise tazminat olarak ödenecek.

SEC'in mortgage kredisine dayalı bir menkul kıymetin pazarlanmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla Goldman Sachs'a yönelttiği suçlamanın ardından, İngiltere ve Almanya da yatırım bankasının işlemleri hakkında kapsamlı soruşturmalar yürütmüştü.

SEC'in Goldman Sachs hakkında başlattığı yolsuzluk soruşturması, finans sisteminin ve özellikle bankaların daha yakından ve daha sıkı denetlenmesi yönündeki siyasi iradenin de güçlendiğine de işaret etmişti.

Sayfa Yükleniyor...