Goldman Sachs'tan Türkiye tahmini

Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili "Sert yükseliş şaşırtıcıydı" değerlendirmesini yapan Goldman Sachs, üçüncü çeyrek için yüzde 7 büyüme tahmininde bulundu. Morgan Stanley de Türkiye'nin bu yıla dair ekonomik büyüme tahminini yükselttiğini duyurdu.

Goldman Sachs'tan Türkiye tahmini

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye’nin büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7 civarında gerçekleşebileceğini açıkladı.

Türkiye'nin ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme verilerinin açıklanmasının ardından bankanın yayımlandığı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 5 seviyesinde büyümesi yönündeki tahminin korunduğu, yılın üçüncü çeyreğinde geniş baz etkisiyle büyümenin yüzde 7 civarında gerçekleşebileceği belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme performansına ilişkin, "Güçlü bir büyüme performansı bekleniyordu. Aynı zamanda ihracatın güçlü seyretmesi ve ithalatın artması bekleniyordu. Öte yandan, yatırımlardaki sert yükseliş, kamu harcamalarındaki düşüş ve tüketimdeki ılımlı görünüm şaşırtıcıydı" ifadelerine yer verildi.

DÖRDÜNCÜ ÇEYREK ILIMAN 

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde baz etkisiyle artmasının, dördüncü çeyrekte ise büyümenin daha ılımlı bir hal almasının beklendiği kaydedildi.

2018 İÇİN YÜZDE 3,5 TAHMİNİ

Hükümetin vereceği ekonomik kararların önümüzdeki dönemdeki büyümede belirleyici olmasının beklendiği belirtilen raporda, Kredi Garanti Fonu gibi geniş çaplı destekleyici önlemlerin ve kamu harcamalarının da etkisiyle 2018 yılında büyümenin yüzde 3,5 seviyesinin üzerinde seyredebileceği vurgulandı.

MORGAN STANLEY, TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Morgan Stanley'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüme kaydettiğine işaret edilerek, bunun bankanın büyüme tahminiyle orantılı olduğu belirtildi. 

Açıklamada, Türkiye ekonomisinde bu sene için öngördüğü büyüme oranının yüzde 3,3'ten yüzde 4,3'e yükseltildiği kaydedildi. 

İkinci çeyrekte yakalanan ekonomik büyüme oranına en çok katkı yapan faktörler arasında özel tüketim, ihracat ve yatırımlardaki artışa dikkat çekilen açıklamada, özel tüketimin bu yılın ikinci yarısında da büyüyeceğinin tahmin edildiği vurgulandı. 

Açıklamada, siyasi görünümün tüketici güvenini desteklemesi durumunda güven göstergelerinin kademeli olarak artmaya devam edeceğinin altı çizilirken, istihdamın da toparlanmakta olduğu bilgisine yer verildi. 

Öte yandan ekonomik büyümeye ilişkin orta vadeli kaygılar olduğu bildirilirken, bunların arasında inşaat harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki artan payı ve kredilerin büyüme içindeki katkısının kademeli olarak azalması gösterildi. 

Morgan Stanley, Türkiye ekonomisinin gelecek yıla dair büyüme öngörüsünü ise değiştirmeyerek yüzde 2,8 oranında sabit tuttuğunu bildirdi. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...