Gözler Afrika'da

Güney Afrika 700 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Türk müteahhitleri de bu fırsattan yararlanmak istiyor.

Gözler Afrika'da

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki pazarlarının da bir kapasitesi olduğuna işaret ederek, ''Eğer iş hacmimizi katlamak istiyorsak, yeni pazarlar bulmamız gerekiyor'' dedi.

2008 yılında dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi arasında 31 Türk şirketinin yer aldığına dikkati çeken Eren, müteahhitlerin geçen yıl 23,6 milyar dolar olmak üzere 70 ülkede toplam 130 milyar dolarlık iş aldığını kaydetti.

Müteahhitlik sektörünün yıllık iş hacmini 50 milyar dolara çıkartma hedefleri bulunduğunu belirten Eren, Türk müteahhitlerin yurt dışında Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkeleri, Körfez ülkeleri, Avrupa ve Asya ülkelerinde projeler gerçekleştirdiklerini ve pazar hedefi olarak Güney Afrika ve Hindistan'ı belirlediklerini bildirdi.

Bu ülkelerde atılım yapmak istediklerini ifade eden Eren, 31 Ekim tarihinde de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Güney Afrika'da temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Güney Afrika'da müteahhitlere dönük önemli yatırım imkanı olduğuna dikkati çeken Eren, Güney Afrika'nın 700 milyar dolarlık alt yapı yatırımlarına başlayacağı duyumu aldıklarını bundan da Türk müteahhitleri olarak pay almak istediklerini kaydetti.

Eren, Hindistan'da da 500 milyar dolarlık alt yapı yatırım hamlesinden bahsedildiğini söyledi.

YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNDE AKREDİTASYON ŞART
Müteahhitlerin yurt dışında ilk Libya'da 1972 yılında iş alarak dış pazarlara açıldığını anlatan Eren, kendileri için bir ''staj'' ülkesi olan Libya'dan sonra Suudi Arabistan, Körfez bölgesi ve Rusya'ya gibi ülkelere geçerek dünyanın 70 ülkesine yayılmayı başardıklarını söyledi.

YURT DIŞINDA TÜRK İŞÇİSİ ÇALIŞTIRMAK DAHA PAHALI
Müteahhitlerin yurt dışındaki projelerde istedikleri kadar Türk işçisi de çalıştıramadıklarına dikkati çeken Eren, mevzuatlardan dolayı yurt dışında Türk işçisi çalıştırmanın mükerrer sosyal güvenlik yükü olduğunu, bu nedenle firmaların daha ucuza Uzak Doğu ve Asya ülkelerinden işçi istihdam ettiklerini söyledi.

Bunu önlemek için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Eren, akreditasyon, sosyal güvenlik yükleri ve teminat sorunu konularında yapılacak düzenlemeler ve desteklerle müteahhitlik sektörünün önünün daha da açılacağını ve pazar payını artıracağını sözlerine ekledi.

EMLAKTİMES

Sayfa Yükleniyor...