Gözler Dubai'den sonra bu projede!

Dünyanın ikinci yapay ada otelini bir Türk şirketi inşa edecek. Projenin maliyeti bir milyar doların üzerinde olacak. Otelde 12 devlet başkanı konuk edilebilecek.

Gözler Dubai'den sonra bu projede!

Türkmenistan'da faaliyet gösteren Sehil İnşaat şirketi Dubai'den sonra dünyanın ikinci yapay ada üzerine otelini inşa edecek.

Türkmenistan'ın Hazar denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde Türk şirketleri tarafından yapımı tamamlanan otellerin açılışı yapıldı. Sehil İnşaat tarafından kurulan, 180 yataklık ve 22 milyon dolara mal olan Kuvvat Otel'in açılışını yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Avaza'nın Orta Asya'nın turizm merkezi olacağını söyledi. Videokonferans yoluyla açılan diğer iki otel de İçkale İnşaat ve Delta İnşaat şirketlerinin yaptığı oteller oldu.

Avaza Serbest Turizm Bölgesindeki yeni yatırımların değerlendirildiği toplantıda Sehil İnşaat tarafından sunulan yapay ada projesi de onaylandı. Toplantıda Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap'tan proje hakkında bilgi aldı. Birbirine bağlı üç bloktan oluşan ve yapay ada üzerine inşa edilecek otel aynı anda 12 devlet başkanını ağırlayabilecek kapasitede inşa edilecek. Söz konusu projenin maliyetinin bir milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Projeyle ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap, önümüzdeki günlerde Türkmen hükümeti ile proje hakkında maliyet görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı.

Toplantıda sunum yapan Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de, deniz kıyısındaki 62 hektarlık alan üzerinde turizm kompleksi inşa edeceklerini belirtti. Birbirine bağlı tesislerden oluşacak komplekste 600 yataklık otel, kongre merkezi, eğlence merkezleri, golf sahası, alışveriş merkezi, sağlık merkezi, çocuk eğlence tesisleri gibi onlarca tesisin
kurulacağını söyleyen Tamince, böylece Avaza sahilinde turizm sinerjisi oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

AVAZA SERBEST TURİZM BÖLGESİ      
Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor. Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, bu projeden sorumlu özel bir koordinatör atarken, en az ayda bir bölgedeki inşaat çalışmalarını da yerinde inceliyor ve Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları ve diğer üst düzey misafirleri Avaza'yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor.

3 ayrı aşamadan oluşan Avaza projesine göre, tesisler 750 hektarlık geniş bir alanda kurulacak. Proje kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları, dinlenme tesisleri ve kültürel merkezler kurulacak. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım
yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağı ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin, 7 milyar doları bulması bekleniyor.

Türkmenistan Spor ve Turizm Komitesinin yayınladığı Avaza dergisindeki rakamlara göre, bölgede 60 modern otelin kurulması hedefleniyor. Ayrıca bölgenin ulaşım, iletişim ve altyapısı da yeniden kuruluyor.
        
BÖLGEDE TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR        
Turizm Bölgesinin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 6 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Türk şirketleri oteller, birlikte, suni kanal, spor tesisleri ve sağlık merkezleri ile tenis kortları da inşa ediyor.

Polimeks, Sehil, İçkale, Delta, Engin Grup, Belda ve Lotus Enerji gibi enerji ve inşaat şirketleri bölgenin inşaatında pek çok proje üstlenmiş durumda. Polimeks şirketi 180 milyon avroya 7 km-lik suni kanal, 130 milyon avroya  Türkmenbaşı kentinin su kanazlizasyon sistemi ve 66 milyon dolara da deniz suyu arıtma tesisi inşa edecek. Şirket Türkmenbaşı havaalanını da inşa ediyor.

Avaza Serbest Turizm Bölgesinin inşaatında önemli projeler üstlenen Sehil İnşaat şirketi ise otel inşaatlarının yanı sıra altyapı çalışmalarını da yürütüyor. Haziran ayındaki açılışlarda 308 yataklı modern bir oteli 33 milyon dolara tamamlayarak hizmete açan Sehil İnşaat, hali hazırda 4 ayrı projeyi yürütüyor. Şirket 62 milyon avroya 900 yataklık otel ve çocuk dinlenme kampı, 94 milyon dolara bölgenin yol yapımı ve 25 milyon avroya da deniz kenarındaki 100 dönümlük arazi üzerinde devre-mülkler inşa ediyor.

EMLAKTİMES

Sayfa Yükleniyor...