Gözler şimdi de Portekiz'de

Euro Bölgesi'nin mali yardım alabilecek ülkeler sıralamasının en başında yer alan Portekiz'in durumu piyasaları endişelendiriyor. S&P, Portekiz'in kredi notunu düşürebileceğini açıkladı.

Gözler şimdi de Portekiz'de

Portekiz'in içinde bulunduğu sıkıntı kredi notuna yansıyabilir. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Portekiz’in A- olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. Bu, ülke notunun üç ay içinde düşebileceği anlamına geliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan kuruluş, ekonomik baskıların ve Portekiz hükümetinin güvenilirliğine yönelik risklerin arttığını belirtti. Portekiz’in büyümeyi destekleyici reformlar konusunda fazla ilerleme kaydedemediğini belirten S&P, ülke ekonomisinin gelecek yıl reel olarak en az yüzde 2 daralacağını tahmin etti.

Geçen hafta uluslararası bir kredi paketinin altına imza atmak zorunda kalan İrlanda'dan Portekiz hakkında bir açıklama geldi. İrlanda Adalet Bakanı, Avrupa Merkez Bankası’Nın, tıpkı İrlanda’ya yaptığı gibi Portekiz’e de mali yardım alması yönünde baskı uyguladığını kaydetti.

Portekiz Başbakanı Jose Socrates ise, kendilerine yardım almaları yönünde bir baskı yapılmadığını savundu. Ülkesinin uluslararası yardıma ihtiyacı olmadığını kaydeden Socrates,, mevcut politikalarda değişikliğe gerek görmediklerin ifade etti.

Her ne kadar Portekiz piyasaları sakinleştirmeye çalışsa da, Portekiz Merkez Bankası tehlikenin farkında. Banka, Portekiz'in kamu finansmanını konsolide edememesi halinde bankalar için riskin dayanılamaz boyuta geleceğini söyledi. Portekiz Merkez Bankası, Avrupa'daki borç krizinin sürmesi halinde riskin daha da artacağı uyarısında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...