Greenspan: Korumacılığa dönüş riski var

Eski ABD Merkez Bankası Başkanı Greenspan, ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artırarak geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını belirtti.

Greenspan: Korumacılığa dönüş riski var

Güney Kore'nin Seul kentindeki G20 toplantısı öncesinde Financial Times'da makalesi yayımlanan eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Alan Greenspan, ABD'nin, doları zayıflatma politikası takip ederek dünyanın geri kalanında para birimlerinin değerini yükselteceğini bildirdi.

ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artıracağını, bunun da geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını ifade eden Greenspan, Çin'i, para birimi yuanın güçlenmesini önlemeye devam etmekle eleştirdi.

Çin'in son yıllarda önemli bir ekonomik güç haline geldiğine dikkati çeken Greenspan, ancak ülkenin ekonomik statüsünün gerektirdiği, ortaklaşan küresel zorunlulukları izlemeyi seçmediğini kaydetti.

Dünya genelinde liderler, Fed'in finansal piyasalara daha fazla dolar pompalamasının, sermaye hareketlerindeki dengeyi bozabileceğini ve birçok yerde döviz kurlarının değerlenmesine neden olacağını savunuyor.

ABD sisteminde, döviz kuru politikalarıyla ilgili resmi sorumluluk ABD Hazinesine ait. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD'nin güçlü dolar politikasının değişmediğini belirtirken, FED Başkanı Ben Bernanke de bankanın son programını savunarak doların küresel öneminin farkında olduğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...