Güney Afrikalı işadamları İstanbul'a geliyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 24-26 Mayıs 2010 tarihlerinde Türkiye-Güney Afrika İş Forumu düzenleyecek.

Foruma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Güney Afrika Devlet Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe başkanlık edecek.        

Güney Afrika'nın ''en büyük 50 şirketi''nden gelecek işadamları, forum kapsamında İstanbul'da temaslarda bulunarak, bu ülkede yatırımlarını artırmak isteyen Türk girişimcilerle görüşecek.        

Güney Afrika, madencilik alanında güvenliğe verdiği önemle ön plana çıkarken, Türkiye'ye gelecek işadamı heyeti içinde, ülkenin kömür ve diğer madencilik alanlarında faaliyet gösteren ''en büyük'' 9 şirketi bulunuyor.        

Forum kapsamında ayrıca, inşaat, silah, telekom, mobilya ve bankacılık sektörlerinden şirket temsilcileri temaslarda bulunacak.        

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Grant Thornton'un hesaplamasına göre Dünya Kupası, Güney Afrika ekonomisine yaklaşık 2,6 milyar dolarlık katkı sağlarken, bunun 1,5 milyar dolarlık kısmı doğrudan harcama şeklinde olacak.        

İş Forumu, kupanın Güney Afrika'ya getirdiği olanakları iş fırsatına dönüştürmek isteyen işadamları için de platform olacak. İş bağlantılarını geliştirmek isteyen ve Dünya Kupası'nı izlemek için bu ülkeye gitmeyi planlayan işadamları, Güney Afrika'da DEİK aracılığıyla Johannesburg ve diğer kentlerde ikili iş görüşmelerinde bulunabilecek, firmaları ziyaret edebilecek.
        
ORTAK ÜRETİM TESİSİ PLANI
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Güney Afrika'da Molefe Holding ve ortakları ile ortak üretim tesisi kurmayı ve daha sonra tevsi edilmek üzere ilk etapta 5 milyon dolarlık yatırımla Güney Afrika'da faaliyet göstermeyi planlıyor.       

Ülkeye önce Türkiye'de üretilecek ürünlerin pazarlanması ile adım atmayı planlayan Aşut, daha sonra 80 kişilik istihdam sağlayacak bir tesis kurmayı hedefliyor. Ortak yatırımın ön protokolünün Türkiye-Güney Afrika İş Forumu'nda imzalanması bekleniyor.
        
TÜRK ŞİRKETLERİNİN FAALİYETLERİ
Güney Afrika'da Türk şirketlerinin ekonomik faaliyetleri hızla genişlerken, Proterya kentindeki ABD elçiliğinin inşaatını Bozdemir İnşaat yapacak. 3,5 milyon dolarlık bütçeli ve 10 Mayıs'ta başlayan inşaatın, bir yıl içinde bitmesi öngörülüyor.        

Öte yandan, Güney Afrika'ya üç yıldır jeneratör ihracatı yapan Aksa Jeneratör, serbest bölgede bulunan ve iki yıl içinde satılmayan ürünlerin millileştirilmesi nedeniyle yaşadığı sıkıntıları forumda ilgililere iletecek.        

Güney Afrika'da battaniye üretimi yapan Türk girişimciler arasında yer alan Hazım Sesli, Güney Afrika Devlet Başkan Yardımcısı Kgalema Mothlante'ye kendi portresinin yer aldığı battaniyeyi de forumda hediye edecek.

Sayfa Yükleniyor...