Güney Kore modeliyle 20 bin işsize iş umudu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ocak ayında başlayacak uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri projesi kapsamında 19 ilden 20 bin 616 kişilik stajyer talebi aldıklarını belirtti.

Güney Kore modeliyle 20 bin işsize iş umudu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlği (TOBB) ve Türkiye İş Kurumu işbirliğinde yürütülen "Beceri 10-Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi"nin analiz ve tanıtım çalışmaları tamamlandı.

İşsizleri 3 ay mesleki eğitim ve 3 ay staj imkanı ile iş sahibi yapmayı amaçlayan proje şimdiden umut oldu.

19 ilde 5 bin sanayici arasında yapılan ankette, 2 bin 235 şirket 20 bin 616 stajyer talebinde bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu projeye ilişkin olarak şunları söyledi: "20 binden fazla işsizimize şimdiden umut olduk. Daha projenin analiz ve tanıtım çalışmaları sırasında bunu başardık. İlerleyen günlerde, proje daha da bilinir hale geldikçe, proje kapsamındaki teşvikler hayata geçince, bu talebin katlanarak artacağından hiçbir şüphemiz yok. İnşallah kısa sürede stajyer istihdamını 100 binlere çıkardığımız günleri de müjdeleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde de alınan taleplere göre kursların açıldığını göreceğiz."

Daha önce Güney Kore'nin de uyguladığı projeden sanayicileri faydalanmaya çağıran Hisarcıklıoğlu "İşe almak istediğiniz kişileri bize gönderin, eğitimden geçirelim. Sizin tesislerinizde staj verdirelim, bu arada cebinizden de bir kuruş para çıkmasın. Ayrıca, projedeki teşviklerden de istifade edin. Bu tarihte olmuş bir hadise değil" dedi.

Projenin tanıtım toplantısına katılan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ise çalışma hayatının esnekleştirilmesiyle daha fazla istihdam yaratılacağını yineledi.

Dinçer, "Türkiye'de bugünkü çalışma hayatı şartlarını sabit olarak kabul ettiğimizde ekonomimiz yılda yüzde 1 büyürse, istihdamımız yüzde 0.5 artmaktadır. Bu ise aşağı yukarı 100-115 bin civarındaki işçiye, insana tekabül etmektedir. Çalışma hayatımızı esnekleştirirsek o zaman ekonomik büyüme aynı olsa bile, yaklaşık 50 bin kişi daha fazla istihdam yaratma imkanına sahip olacağız'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...