Güven kalmadı, tüketim azalıyor

Tüketici güvenindeki düşüş tüketime de yansıyor. CNBC-e Tüketim Endeksi Ekim’den sonra Kasım ayında da düşüş gösterdi ve yaklaşık yüzde 4 geriledi.

CNBC-e Tüketim Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.94 gerileyerek 150.72 düzeyine indi.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10.3 geriledi. Mevsimsel olarak düzeltilmiş tüketim endeksi de aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 1.89 ve yüzde 13.24 düşüş gösterdi.

Ekim ayından sonra hem aylık hem de yıllık bazda düşüş gösteren CNBC-e Tüketim Endeksi yılın 4. çeyreğinde iç talep ve GSYH büyüme oranlarında negatif veriler gelme olasılığının ciddi biçimde arttığına işaret ediyor.

Sektörel bazda bakıldığında hemen hemen tüm sektörlerde düşüş oldu. En güçlü düşüşler öncü kabul edilen otomobil ve ev eşyası gibi sektörlerde görüldü. Temmuz ayından bu yana devam eden bu trend, iç talepteki yavaşlamanın önümüzdeki aylarda artan oranda devam etme olasılığını güçlendiriyor.

Öncü sektörler dışında gıda, giyim, ev eşyası, mobilya, eğlence, kültür, otel ve lokanta sektörlerinde de düşüşler yaşandı. Sadece gıda sektörü mevsimsel düzeltilmiş serilerde bir önceki aya göre artış gösterdi fakat geçen yılın aynı dönemine göre çok ciddi düşüş kaydetti.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Bu yıl tüketici güveninde gözlemlenen sert düşüşler, gerçekleşen tüketim verilerine de daha net bir şekilde yansımış görünüyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...