GYODER: İnşaat yüzde 1.1 küçülür

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Tanes, Türkiye inşaat sektöründe 2008’de yüzde 1-1.5 arasında küçülme beklediğini söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, sektör konularının değerlendirileceği toplantı öncesinde Reuters’ın sorularına verdiği cevapta “2009’da da gayrimenkulde tüm segmentlerde durgun bir seyir bekliyorum. Özellikle konut ve alışveriş merkezleri etkilenecek. Ofis ve turizm ise nispeten daha az etkilenecek” dedi.

Yabancı sermayenin 2009 için konut sektörüne yatırım beklentileriyle ilgili olarak ise Tanes, “2009’da yepyeni yatırımların çok yoğun olarak gayrimenkul sektörüne gelmesini beklemiyoruz” yorumunda bulundu.

Konut fiyatlarının seyri hakkında dünyanın izlediği düşüşün Türkiye’de gerçekleşmeyeceğine değinen Tanes, “Türkiye’de yatırım için konut alan kesim eğer bir likidite sorunu yaşamaz ise, çok büyük bir zararlarla satmak yerine beklemeyi tercih ediyor ve fiyat düşüşü sınırlanıyor. Yurtdışındaki gibi türev piyasalarıyla iç içe girmiş ve en ufak değişimlerde ne pahasına olursa olsun likiditeye dönmek için satış bizde o derece keskin olmadığından, bizde bir düşüş olmakla beraber o çok keskin düşüşler olmadı” dedi.

CUMURCU: KADEMELİ KDV’YE GEÇİLMELİ
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Cumurcu da, inşaat sektöründe bu yıl yüzde 1.1 küçülme beklediklerini belirtti ve önümüzdeki dönemde, gayrimenkul sektöründeki proje ve yatırımlarda, talepten ve finansmandan kaynaklanacak etkenlerden dolayı yavaşlama olacağını, gayrimenkul fiyat ve değerlerinde gerilemeler yaşanabileceğini söyledi.

Mevcut koşullar altında alınması gereken önlemlere değinen Cumurcu, ulusal konut politikalarını belirleyen ve düzenleyen kurumlar oluşturulması gerektiğini ve yabancı yatırımcılar açısından dezavantajlı yatırım ortamı yaratmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Oluşturulması gereken teşvik önlemlerine arz ve talep tarafından yaklaşılması gerektiğine değinen Cumurcu, talep yönünde yüzde 1 ile başlayan kademeli KDV uygulamasına geçilmesi gerektiği ve konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından düşmesine imkan verilmesi ve yabancıların mülk edinmesi hakkındaki düzenlemedeki karmaşayı ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Arz tarafındaki teşviklerin maliyeti rahatlatıcı yönde olmasına değinen Cumurcu, “Teşvikli arsa üretimi ile arsa maliyetlerinin düşülmeli ve arsa maliyetindeki KDV unsuru ortadan kaldırılmalı” dedi ve yabancı sermayeli şirketlerin hareket alanlarını daraltan düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...