Haftalık faizi sabit tuttu, gecelikte indirim yaptı

Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 7'de tuttu, gecelik borçlanma/borç verme faizini çeyrek puan düşürdü.

Haftalık faizi sabit tuttu, gecelikte indirim yaptı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Eylül ayı toplantısında politika faizlerini sabit bırakırken, gecelik faizlerde indirime gitti.

Banka politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7'de bıraktı. Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini ise yüzde 6.5'ten yüzde 6.25'e indirdi. Gecelik borç verme faizi de yüzde 9'dan yüzde 8.75'e indirildi.

Merkez Bankası bir süredir piyasaya gecelik borç vermiyor. Bu nedenle gecelik faiz oranlarındaki indirimin piyasaya bir etkisi bulunmuyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Politika faizlerinin bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması, uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekecek. Teknik faiz ayarlamasının ikinci adımının atılması için gerekli koşullar oluştu. Dış talebe ilişkin belirsizlik önemini koruyor, iç talep göreli istikrarlı bir görünüm sergiliyor. Çekirdek enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Enflasyon kısa vadede geçici artış gösterdikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren tekrar düşüş eğilimine girecek. İktisadi faaliyet yılın ikinci çeyreğindeki güçlü büyümenin ardından daha ılımlı bir toparlanma eğilimine girdi.

Kurul 2010 yılının sonuna kadar tamamlanması öngörülen çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını ifade etti."

Sayfa Yükleniyor...