Halka arzda yaprak kıpırdamıyor

Birincil halka arz pazarını küresel boyutta yeniden harekete geçirmek için, son birkaç ayda görülen birkaç başarılı halka arz yeterli olmayacak gibi görünüyor.

Halka arzda yaprak kıpırdamıyor

Bankacılar, piyasada işlem gören hisse senetlerindeki düşük fiyatların, halka açık şirketlerin yeni hisse ihraçlarının ve hâlâ volatil olan global piyasalarda süren riskten kaçışın, yakın gelecekte birincil halka arz ihtimallerini azalttığını belirtiyorlar.

Buna rağmen geçen hafta Çin ve ABD'den gelen ihraç haberleri, birincil halka arz pazarının hâlâ hayatta olduğunu hatırlattı.

İnternet üzerinden oyun alanında faaliyet gösteren Çin şirketi Changyou.com Nasdaq'taki birincil halka arzından 120 milyon dolar sağladı. Alkollü içecek ve sigara distribütörü Silver Base Group ise Hong Kong'daki birincil halka arzından 133 milyon dolar elde etti.

ABD'de de dil eğitim şirketi Rosetta Stone ve yüksekokul işleten Bridgepoint Education birincil halka arzları için tarih olarak gelecek haftayı belirledi.

Ancak yatırımcının ilgisini uyandırabilmek için, şirketler ve birincil halka arz işlemlerini düzenleyen kurumlar halka arz fiyatlarını belirlerken fazla iddialı davranmamalı ve geçmiş dönemlerdeki kâr artışlarının güçlü olduğunu kanıtlamalılar.

FİYAT ÇEKİCİ OLMALI
Bankacılar, bir süre önce birincil halka arz yapan bazı şirketlerin şu anda halka arz fiyatlarının üzerinde işlem görmelerini, hisselerinin stratejik fiyatlandırılmış olmasına bağlıyorlar.

Deutsche Bank'ın Kuzey ve Güney Amerika sermaye piyasası bölümü başkanı Mark Hantho, "Çoğu bankacı, şirketlerin normal piyasa koşullarında gerçekleştirebileceklerinin üzerinde bir artı değer potansiyeli göstermesi gerektiğini düşünüyor" dedi.

Hantho ve diğer bankacılar, birincil halka arz sırasında hisse senetlerinin, piyasanın aşağı yönlü hareket ettiği dönemlerde arz sonrası yüzde 20 değer kaybı göstereceği öngörülerek fiyatlandırılması gerektiğini, değer kaybının normal piyasa koşullarında yüzde 10 olmasının beklenmesini belirtiyorlar.

Bankacılar ayrıca halka arz piyasasında faaliyetler arttığında, bundan ilk yarar sağlayacak şirketlerin altyapı, sağlık ve eğitim sektörlerinden olacağını belirtiyorlar.

Global olarak bakıldığında, halka açık şirketlerin ek hisse ihraçlarının 2009'da geçen yıla göre yüzde 44 artışla 86.4 milyar dolara, yani birincil halka arzların 52 katına yükseldiği görülüyor. Ek hisse ihraçlarına iyi bir örnek olan Londra merkezli HSBC Holdings'in bu haftaki ikincil hisse ihracı 19 milyar dolar büyüklüğündeydi.

Sayfa Yükleniyor...