Hatay 'dünya lideri' olacak

Taban mozaiğinde, Tunus'un Bardo Müzesi'nden sonra dünya ikincisi olan Antakya Arkeoloji Müzesi, 50 dönümlük alana kurulacak yeni müze ile dünya liderliğine oynayacak.

Hatay 'dünya lideri' olacak

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Faruk Kılınç, 13 medeniyete ev sahipliği yapan Antakya'nın dünyanın mozaik zengini olmasına rağmen bu zenginliğini serileyemediğini, 6 bin metrekare mozaiğin sadece 1350 metrekaresini sergileyip, kalan bölümünü 12 noktada toprak altında adeta hapsettiğini bildirdi.
        
Kılınç, bugüne kadar bu kentte ortaya çıkan ve dünyanın en ünlü ustalarının eseri olan taban mozaiklerinin, sanat ve işçilik yönünden rakipsiz olduğunu ancak, 1930'lu yıllarda, Fransız işgali sırasında bir bölümünün Antakya'da ilk kazı çalışmalarının yapıldığı dönemlerde çıkartılıp yurt dışına götürüldüğünü ifade etti.
        
Paha biçilmez değerdeki mozaiklerin bugün ABD, İngiltere ve Fransa'da 17 ayrı özel müzede sergilendiğini, Hatay'da kalan 6 bin metrekare taban mozaiğinden ise toprak altındaki bu zenginliğe rağmen kent merkezindeki müzede yer darlığı nedeniyle sadece bin 350 metrekaresinin sergilenebildiğini belirten Kılınç, şöyle devam etti:
        
''4 bin 650 metrekare taban mozaiği ise Kırıkhan, Hassa, Antakya, İskenderun, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde 12 ayrı noktada toprak altında jeotekstil ile korunarak bekletiliyor. Yer darlığı nedeniyle sergileyemediğimiz bu mozaikleri Hatay'da 50 dönüm alanda kurulacak yeni müze ile sergileme fırsatı bulacağız.''
        
Kılınç, Tunus'un Bardo Müzesinde 5 bin metre kare taban mozaiği bulunduğunu, yeni müze açıldığında, Hatay'ın, sergilediği taban mozaiğinin 6 bin metrekareye çıkacağını, böylece Tunus'un rekorunu kırıp dünya lideri olacağını kaydetti.
       
''YENİ MÜZE 2 YILDA HİZMETE GİRECEK''
Kent merkezinde bulunan Hatay Arkeoloji Müzesinin 2,5 dönüm alanda, 8 salonu bulunduğunu, 2 bin tarihi eserin sergilendiğini ifade eden Kılınç, ''Maşuklu beldesinde 50 dönümlük araziye yapılacak yeni müzeyle taban mozaiğinde dünya rekoru kırmanın yanı sıra depoda bekletilen 35 bin eseri de sergileme fırsatı bulacağız'' dedi.
       
Kılınç, mimari yapısı dünya standartlarında olacak yeni müzede, her biri 250 ile 400 metre kare arasında 32 salon, otopark, konferans salonu, kafe ve restoranlar, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler bulunacağını kaydetti.
       
Yeni müzenin Vatikan tarafından Hristiyanların kutsal hac yeri kabul ettiği St. Pierre Mağara Kilisesi'ne yakın olacağını belirten Kılınç, ''Kentimizde havaalanının hizmete girmesi büyük şans. Hem havaalanının yapılması hem de yeni müze yerinin turistlerin rahatça gezebileceği noktada kurulması turizmdeki gelirimizi artıracak'' diye konuştu.
        
Kılıç, kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını, yeni müzerin 2 yıl içinde hizmete gireceğini bildirdi.
        
Kent içinde trafik sorununa rağmen geçen yıl sadece arkeoloji müzesini 96 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, bu rakamın yeni müzede 500 bin ziyaretçiye ulaşacağına inandığını ifade eden Kılınç, ''Böylece turizm gelirlerinde patlama yaşanacak, ayrıca kentimizin ve ülkemizin tanıtımı gerçekleştirilecek'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...