‘Havada’ 500 milyon dolarlık imza

TUSAŞ, Airbus A-350 yolcu uçağının üretiminde alt yüklenici olacak. Anlaşmayla Airbus uçakları için dünyada kanatçık üreten tek şirket TUSAŞ olacak. Programla 500 milyon dolar gelir elde edilecek, 1.200 kişiye istihdam sağlanacak.

Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Airbus ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ/TAI), Airbus’un geliştirdiği A-350 yolcu uçaklarının kanatçık ihtiyacının TAI’nin tesislerinden üretilmesi için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre TUSAŞ, söz konusu işbirliğinden 500 milyon dolar gelir elde edecek ve doğrudan 400 kişiye, dolaylı olarak da 1.200 kişiye istihdam sağlayacak.

Anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada Airbus Başkanı ve CEO’su Tom Enders, varılan anlaşma çerçevesinde TUSAŞ’ın, A-350’ler için dünyada kanatçık üreten tek şirket olacağına işaret ederek, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Efeer’in ifade etmiş olduğu 1.000 uçaktan “çok daha fazlasını” üretip satmayı beklediklerini söyledi.

Airbus’ın ana ortağı EAD’ın CEO’su Louis Gallois ise yaptığı konuşmada, imzalanan anlaşma ile TUSAŞ’ın da A-350 projesinde risk paylaşan bir ortak haline geldiğini belirtti.

Kurulan ortaklık, risk paylaşımcılığı esasına dayanıyor. Üretilecek parçaların lisansı TUSAŞ’a ait olurken, satılacak olan her uçaktan da TUSAŞ pay alacak.

Sayfa Yükleniyor...