Havalar ısındı, sebze fiyatları yarı yarıya düştü

Havaların ısınması ve üretimin artması ile birlikte tarlada ürün bollaştı. Meyve-sebzede hal çıkış fiyatları geçen aya göre düşüş gösterdi.

Havalar ısındı, sebze fiyatları yarı yarıya düştü

Tokat'ta soğuk ve yağışlı havanın yerini güneşli havaya bırakması ile birlikte sebze fiyatlarında düşüş başladı.

Yaklaşık 1 ay önce markette 15 liraya satılan marul 5 liraya, 10 liraya satılan salatalık 4 liraya düştü. Halde ise salatalık fiyatları kalitesine göre 2-4 lira arasında satışa sunuldu.

Tokat Yaş ve Komisyoncular Dernek Başkanı Tayfur Niksarlı, sebzede fiyatlarında beklenen düşüşün yaşandığını belirterek, "Şu anda sadece domates biraz fiyatlar yüksek geliyor. O da güney illerimizden geldiği için, sadece bir bölgede satışlar iyi. O yüzden onun da düşmesini bekliyoruz" dedi.

"FİYATLARIN DAHA DA DÜŞMEMESİ LAZIM"

Komisyoncu Erkan Engin, Tokat'ta salatalık ekilişinin çok fazla olduğunu belirterek, "Salatalık fiyatları 2-3 lira arasında seyrediyor. Bu fiyatların daha da düşmemesi lazım. Düşerse biz de köylü de mahvolur. Zaten girdi fiyatları tohumu, fidesi, gübresi, işçiliği çok fazla. Mesela geçen sene 18 liraya aldığımız salatalığın poşetinin şu anda kilosu 50 TL. Yani 3 katından fazla maliyeti var. Sadece bu poşetteki fark" dedi.

Üreticinin para kazanması için salatalık fiyatlarının ortalama 5 liradan aşağı olmaması gerektiğinin altını çizen Erkan Engin, "5 lira dahil zor kurtarır. Çünkü bir geçen sene 150 liraya aldığımız gübre şu anda 750 lira. Ben geçen sene köylüye avans veriyordum 2-3 bin lira şimdi 10 bin lira da yetmiyor" ifadelerini kullandı.

Manav Onur Güngör ise halde 3-3,5 lira salatalığın tezgahta 4-4,5 liraya sattıklarını belirterek, "Üzerine fazla kar koymadan vatandaşa sunmaya çalışıyoruz. Hayat pahalı zaten. Maliyet de pahalı" diye konuştu.

Tokat halinde domates 12-16 TL, sivri biber 5,5 TL, dolmalık biber 7 TL, patlıcan 7,5 TL, kabak 6 TL, salatalık 2-4 TL'den alıcı buldu.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...