Haydarpaşa Garı'nın yaraları böyle sarılacak

Geçen Kasım ayında çatışı yanan Haydarpaşa Gar Binası yeniden düzenleniyor. İşte yapılması planlanan yenilikler...

Haydarpaşa Garı'nın yaraları böyle sarılacak

28 Kasım 2010 tarihinde yanan tarihi Haydarpaşa Garı için yenileme çalışmaları başlıyor. Gar ile ilgili hasar analiz raporu tamamlandı, şimdi gözler restorasyon çalışmalarının başlamasında...

İTÜ Öğretim Üyesi Atilla Dikbaş, 15 Nisan'da ön raporun tamamlanıp Anıtlar Kurulu'na verileceğini, 4 ay daha projelerinin devam edeceğini ve ardından yetkiyi TCDD yetkililerine bırakacaklarını söyledi.

Akbaş, ayrıca Gar binası kapsamında yolcuların ihtiyaçlarına yönelik cafelerin, döviz bürolarının, bankalarında olacağını; bu gibi ihtiyaçların haricinde demiryolu müzesi, sergi alanları ve toplantı odalarının yapılmasını da önerdiklerini dile getirdi.

İşte Dikbaş'ın ağzından Haydarpaşa Garı'ndaki çalışmalar:

"Hasar tespit analiz raporu bitti, danışman kurulu üyeleri binanın mevcut durumuna ilişkin bir analiz yaptı. Yangın güvenliği konusunda ciddi bir rapor yazıldı ve projelendirme çalışmaları başladı. Binanın restorasyon projesini yapacak firma belirlendi. Biz de bu konuda ana kararları veren ve firmayı yönlendiren grubuz.

GÖZLER 15 NİSAN'DA
Buna yenilik olarak garın restorasyon sürecini esas alacak mimari çalışmaları da tamamlamak üzereyiz. 15 Nisan gibi bu sürece yönelik ön raporu tamamlamış olacağız.

Henüz çivi çakılmadı. 15 Nisan'da ilk rapor Anıtlar Kurulu'na verilecek. Ardından 4 ay daha restorasyon projeleri kapsamında yoğun çalışmalarımız devam edecek.

Çalışma arkadaşlarımızdan biri Almanya'da, binanın hiç görülmemiş belgelerini elde etmekle uğraşıyor. Bu kapsamda da binanın mevcut kullanım önerilerinin dışındaki gar işlevi ve eklenebilecek bir takım fonksiyonlara yönelik olarak da çalışma başlatılacak.

YOLCUNUN DIŞINDA HALKIN DA GELEBİLECEĞİ BİR ALAN OLACAK
Binanın kullanıcısı yolcular. Birinci işlevi o. Fakat binanın kullanıcıları Haydarpaşa Garı'nı işleten TCDD yetkilileri. Onların buradaki ofislerine yönelik bir mekan analizi yaptık. Mekanların yeniden örgütlenmesine yönelik bir çalışma başlatılması gerekiyor.

Yolcuların ihtiyacına yönelik cafeler, döviz büroları, banka hizmetleri, kitap evleri gibi bir takım işlevler yüklenecek.

Üç tane daha çok önemli işlev önerdik ama bunu hep tartışıyoruz. Örneğin; demiryolu müzesi olabilir. Haydarpaşa'nın minik bir müzesi veya kitaplığı olabilir ya da bir takım sergi mekanları ve toplantı odaları yapılabilir. Yolcu buraya bunlar için de gelmeli.

Bunun haricinde burası bir çekim noktası olacak. Yolcunun dışında da dışarıdan halkın gelebileceği ciddi bir program önermeyi planlıyoruz.

Binanın restorasyon sonrasında da kullanılmasına yönelik elimizde bir yol haritası olacak. Restorasyon sonra da yangın vb. gibi olayların olmaması için gerekli süreçlerin nasıl olması gerektiğine yönelik olarak ciddi bir yol haritası belirleyeceğiz.

PROJE 4 AY SONRA BİTİYOR
4 ay sonra projelerimiz bitmiş olacak. Daha sonra TCDD yetkilileri çatının onarımından başlayarak binanın kurtarılmasını hedefliyorlar. Bir an evvel binanın eski haline döndürülmesine yönelik ciddi bir savaş veriyorlar."


Sayfa Yükleniyor...