Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi borcu olanlar için açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergide "kanun yolundan vazgeçme" uygulamasına açıklık getirdi. "Kanun yolundan vazgeçme" müessesesiyle, vergi ve cezalara ilişkin ortaya çıkan ihtilafların yargı aşamasında da mükelleflerin tercihlerine bağlı olarak sonlandırılmasına imkan sağlanacak. Yargısal süreçten vazgeçen mükellef, 100 bin liralık vergi cezasının 40 bin lirasını sildirebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi borcu olanlar için açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Vergi ve cezalara ilişkin ortaya çıkan ihtilafların yargı aşamasında da mükelleflerin tercihlerine bağlı olarak sonlandırılması, yargı mercilerinin iş yüklerinin azaltılması, uyuşmazlık konusu vergi, cezaların müessese kapsamında tahakkuku, tahsilinin sağlanması için yapılan yasal düzenlemeyle vergi sistemine "kanun yolundan vazgeçme" hakkı eklendi.

Buna göre, vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan davalarda mükelleflerin, istinaf veya temyiz başvuru süresi içinde kanun yolundan vazgeçmeleri halinde, idarece de ihtilaflar sürdürülmeyecek, verilen yargı kararının niteliğine göre vergi ve/veya cezalar indirimli olarak tahakkuk edecek. 

Bu şekilde tahakkuk eden vergilerin ve/veya cezaların vergiye ilişkin gecikme faiziyle süresinde ödenmesi halinde ayrıca indirim uygulanacak.

Tebliğ 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

100 BİN LİRALIK CEZA 60 BİNE İNECEK

100 bin TL ceza kesilmiş ve buna ilişkin vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilmiş bir mükellef, vergi mahkemesinde dava açtıktan ve cezası onaylandıktan sonra istinaf sürecinden vazgeçerek düzenlemeden yararlanabiliyor. Toplamda 200 bin TL borcu olan mükellefe bu durumda toplamda 175 bin TL (100 bin TL vergi ve 75 bin TL ceza) tahakkuk edecek, 25 bin TL'lik ceza silinecek. Mükellef, kanun yolundan vazgeçme dilekçesini 2 Kasım 2020 tarihinde verdiği için son ödeme tarihi 2 Aralık 2020 olarak belirlenecek. Borçlu mükellef, son ödeme günü olan 2 Aralık 2020'ye kadar tahakkuk eden vergi tutarının tamamı olan 100 bin TL'yi, 100 bin TL vergi üzerinden hesaplanacak gecikme faizini ve tahakkuk eden ceza tutarının (75 bin lira) yüzde 80'ini (60 bin lira) ödemiş olacak. Mükellefin bu tutarları birlikte ödemesi halinde ceza tutarının yüzde 20'si olan 15 bin lira da ayrıca indirilmiş olacak.

Sayfa Yükleniyor...