Hazine'nin gözü Körfez'in fonlarında

Maliye Bakanı Şimşek, Körfez'in cari fazla veren bir bölge olduğunu, Hazine'nin buradan kaynak çekmek için bütün enstrümanlar üzerinde çalıştığını söyledi.

Hazine'nin gözü Körfez'in fonlarında

Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim Abdülaziz Al-Assaf ile görüşmesinin ardından soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin krizde büyük bir dayanıklılık gösterdiğini, bunun ileri dönemde yatırımlar açısından güçlü bir zemin sağladığını belirtti.

Şimşek, "Körfez önemli ölçüde cari fazla veren, dolayısıyla tasarruf fazlası olan bir ülke. Türkiye çok hızlı büyüyen, dinamik bir ülke, nispeten tasarruf açığı olan bir ülke. Türkiye ile bölge birbirini tamamlayan bir yapıda, hem ekonomik hem de fon açısından" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda reformlarda önemli yol katettiğini, Körfez dahil önemli yatırımları çektiğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Sadece 2004-2009 döneminde Suudi Arabistan kaynaklı yatırımlar 1.4 milyar dolar. Önümüzdeki yıllarda hem Körfez'den hem de Suudi Arabistan'dan Türkiye'nin değişik bölgelerine yatırım olması ihtimalini ben yüksek görüyorum. Çünkü orada kaynak, fon var, Türkiye ekonomisi sektörel anlamda büyük çeşitlilik arz eden dinamik bir . Ben Sayın Bakana, üçüncü ülkelerde değişik alanlarda işbirliği yapalım dedim. Bunun için önemli fırsatlar olacağını düşünüyorum... Hazinemiz bölgeden kaynak, fon çekmek için bütün enstrümanlar üzerinde çalışıyor. Zamanı gelince o konuda gerekli düzenlemeler yapılır."

Şimşek, yatırım araçlarının vergilendirilmesine yönelik stopaj düzenlemesinin ne zaman tamamlanacağı ve Bakanlar Kurulu'na gönderileceğine ilişkin bir soruya ise, "En kıza zamanda" karşılığını verdi.

'FAİZSİZ TAHVİL' DÖNEMİ
'Faizsiz tahvil" olarak bilinen kira sertifikaları ile varlık kiralama şirketlerine ilişkin SPK tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, varlık kiralama şirketleri kurulacak. Bunlar, kaynak kuruluşlardan devraldıkları varlıkları tekrar kaynak kuruluşa kiralayarak gelir elde edecek, buna dayalı kira sertifikası ihraç edecek. Süre sonunda da varlığı kaynak kuruluşa devredecek.

Sayfa Yükleniyor...