Hedef yerli nükleer

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "8 üniteden sonra yerli nükleer santral hedefimizi büyük ihtimalle hayata geçireceğiz" dedi.

Hedef yerli nükleer

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın toplantısında enerjiyle ilgili gündemdeki konuları değerlendirdi.

Enerji Bakanı, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında kWh başına fiyatın 12,35 dolar sent olduğunu, Japonya ile yapılan anlaşmada bunun yakıt dahil 11,80 dolar sent, yakıt hariç 10,80 dolar sent olarak belirlendiğini açıkladı.

Bakan Yıldız, nükleer santrallerin 8 reaktörünün devreye girmesiyle Türkiye'nin 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının kesilmiş olacağını söyledi.

Nükleer santral teknolojisi konusunda, Güney Kore'nin 10 reaktörden sonra yerli üretime geçtiğini belirten Yıldız, Türkiye'nin de 8 reaktörden sonra yerli üretime geçeceğini ifade etti.

Enerji Bakanı Yıldız, "(Nükleer santrallerin) 9 ve 10. ünitelerimizin Türk mühendisliğince yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yıldız, Japonya ile nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşmada, Türkiye'de, Japonya ile Türkiye'den öğretim üyelerinin yer alacağı bir üniversitenin kurulmasına ilişkin maddeye yer verildiğini de kaydetti.

'İKİ ALTERNATİF ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'         
Taner Yıldız, bir soru üzerine, Japonya ile imzalanan anlaşmaya göre, yüzde 49'luk hissenin EÜAŞ, yüzde 51'in ise Japon şirkete ait olacağını belirtti.

Bu konuda çalışma yaptıklarını dile getiren Yıldız, iki alternatif üzerinde durduklarını, bunlardan ilkinde EÜAŞ'ın hissesinin yüzde 49 olacağını, diğerinde ise yüzde 25'lere kadar çekilerek, kalan kısmın enerji sektörüne açılması veya halka arzının söz konusu olabileceğini söyledi.

Yıldız, "Halka arz da bunların içerisinde. Hazine ile Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşüyoruz. Sayın Başbakan'a arz edeceğiz, hazırlığımızı yapacağız" dedi.

Bu konudaki bir soru üzerine de Yıldız, "Halka arz veya blok satışla alakalı bir yol haritamız bugün itibariyle yok. Her ikisi için çalışıyoruz. Kamuoyuyla paylaşacağız" ifadesini kullandı. Japonya ile imzalanan anlaşma sonucu kurulacak 22 milyar dolarlık projenin kredi-özkaynak oranının yüzde 70-30 olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Hazine'den genel bütçeden pay istemeden bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Bu hisseler için kontak halinde olan şirketler yok. Ama nükleer güç santralleriyle alakalı özel sektörün talepte bulunacağına inanıyorum. Toplam 6,6 milyar dolarlık öz kaynağın yüzde 25'inin EÜAŞ'a ait olması halinde 1,7 milyar dolarlık kısmı inşaat süresi içerisinde 10 yıl içinde tedarik edecek. Bu da EÜAŞ'ın portföyü içerisindedir."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında kWh başına fiyatın 12,35 dolar sentken, Japonya ile yapılan anlaşmada bunun yakıt dahil 11,80 dolar sent, yakıt hariç 10,80 dolar sent olduğunu bildirdi.

Yıldız, "Biz opsiyonel olarak yakıt hariç de fiyat aldık. Eğer yakıtı daha ucuz bulabilirsek o opsiyonu değerlendireceğiz" dedi.

Nükleer santrallerin 9 büyüklüğüne göre yapılacağını kaydeden Yıldız, Japonya ile imzalanan anlaşmanın içerisinde üçüncü nükleer santralin yerinin belirlenmesine ilişkin maddenin yer aldığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...