Taner Yıldız: Hedefimiz 1 milyon varilin üzerine çıkmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçen yılın mart ayında yaklaşık 2 bin 300 varil ham petrol geldiğini hatırlatarak, " Şimdi ise 650 bin varillere kadar çıktı. Hedefimiz 1 milyon varilin üzerine çıkmaktır" dedi.

Taner Yıldız: Hedefimiz 1 milyon varilin üzerine çıkmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Terzi ve Konfeksiyoncular Odası'nın "Terzi Köy Projesi" tanıtım toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Şahısların, şirketlerin ve ülkelerin öngörülerindeki isabet oranı doğrultusunda başarı yakalayabildiklerini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Türkiye Irak'la alakalı bir teşhis koymuştu. 'Ne kadar ham petrol ve doğalgazı ülke kaynaklarına, dış pazarlara aktarabiliyorsa, Irak o kadar hızlı normalleşebilecektir' demiştik. Biz bu öngörüde isabet ettiğimizi, yalnızca bölge değil, aynı zamanda ABD, bir kısım tereddütlerine rağmen, şu anda teyit etmek durumunda kaldı. Çünkü biz doğruyu yapmıştık. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçen yılın mart ayında yaklaşık 2 bin 300 varil ham petrol geliyordu. Şimdi ise 650 bin varillere kadar çıktı. Bu oran, Irak'ın günlük 2,7 milyon varil olan toplam ihracatının çok önemli bir kısmı. Hedefimiz 1 milyon varilin üzerine çıkmaktır."

Türkiye'nin gerek kendi ihtiyaçlarını gerekse Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında pozitif tutumunu sürdürmeye devam edeceğinin altını çizen Yıldız, "Irak'tan hem 40 hem de 46 inçlik iki borudan da ham petrol akmaktadır. Biliyorsunuz hem Bağdat'ın hem de Erbil'in petrolleri akıyor. O açıdan onun ayrısı gayrısı yok. Bütün gelir Irak halkının tamamına aittir ve Türkiye bu manada Irak'ın siyasi bütünlüğüne de her zaman olduğu gibi sadece saygı göstermekle kalmayıp aynı zamanda nezaket de göstermektedir" ifadelerini kullandı.

MURSİ HAKKINDAKİ İDAM KARARI

Mısır'da halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilen ancak daha sonra askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasına da değinen Yıldız, verilen bu cezanın Mısır'ın hem İslami hem de insani olarak kaybettiği en önemli sınavlardan biri olduğunu söyledi.

Bu sınavı sadece Mısır'ın değil bütün dünyanın kaybettiğinin altını çizen Yıldız, "Yalnızca Mısır bu sınavı kaybetmekle kalmadı. Fok balıklarına, ala balıklara ve nesli tükenmekte olan fillere hassasiyet gösteren bir kısım insanlık da bu sınavdan kaldı. İdamı kendi ülkelerinde yasaklayanlar, Mısır'daki bu idama sessiz kaldılar" diye konuştu.

Bakan Yıldız, Türkiye'deki bir gazetenin manşetini de eleştirerek, şunları kaydetti:

"Sıfat olarak kullandıkları, 'Yüzde 52 oy alan Mursi idam ediliyor' dedikleri haber bir atıftır, bir algı operasyonudur. Zamanında rahmetli Turgut Özal için de 'Hacı Cumhurbaşkanı' diye 9 sütundan manşet atmışlardı. Biz hiçbir tehdide, hiçbir şantaja boyun eğmeyeceğiz. Ne 11'inci ne de 12'nci cumhurbaşkanımızı AK Parti'den seçildi diye hi bir şekilde feda etmeyiz. Onlar kefenlerini giyerek bu yola çıktılar. Biz de demokrasi adına seçimlerle iş başına gelmiş olanları feda ettirmeyeceğiz. Bu tür algı operasyonları ile uğraşacaklarına Türkiye'nin kalkınmasına Türkiye'nin büyümesine katkı koymaya çalışsalar daha iyi olur. Sayın Menderes'in vefatı ile alakalı çevirdikleri filmler, bugün teknolojik bir kısım yapılarla beraber şekil değiştirmiş bulunuyor. Zihinde bir değişiklik yok. Biz Mursi'nin idamının müftüden döneceğine inanıyoruz. En azından Mısır'ın kaybettiği insanlık sınavını ve islami sınavı müftünün tekrar iade edeceğine inanıyoruz."

Sayfa Yükleniyor...