Her yıl 40 hastane trafikte ölüyor!

Trafik kazalarının Türkiye'ye yıllık maliyeti 4 milyar dolar.

Her yıl 40 hastane trafikte ölüyor!

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi rakamlarına göre, Türkiye'de her yıl 1 milyona yakın maddi hasarlı kaza meydana geliyor.

Bu kazaların ülkeye yıllık maliyeti 4 milyar dolar ve bu miktar her yıl 40 hastane yapımına eş değer düzeyde.

Konuyla ilgili açıklama, Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel'den geldi.

Yurt genelinde geçen yıl sadece tarafların anlaştığı maddi hasarlı kazalara ilişkin 843 bin 537 tespit tutanağı düzenlendiğine işaret eden Özgürel, şunları kaydetti:

"Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarının ülkeye maliyeti çok yüksek. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor ve bu kazaların ülkemize maliyeti ortalama 4 milyar dolar seviyelerinde. Kazalara harcadığımız para ile her yıl yaklaşık 40 tam teşekküllü hastane yapılabilir ya da binlerce gencimiz daha iyi eğitim olanaklarından faydalandırılabilir."

ARADAKİ FARK ÇOK BÜYÜK
Özgürel, kazaların ekonomiye bir olumsuz etkisinin de zorunlu trafik sigortası prim gelirleri ile kaza harcamaları arasında büyük fark bulunmasından kaynaklandığını ifade etti.

Her yıl maddi hasarlı trafik kazalarına ortalama 4 milyar dolar harcanırken, zorunlu trafik sigortasından yaklaşık 4 milyar lira pirim toplanabildiğine dikkati çeken Özgürel, bu dengesizliğin giderilmesi için son dönemde yapıldığı gibi pirim miktarlarının gözden geçirilmesinin yanı sıra denetimlerle sigortalılık oranının yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...