Heritage-Genel Enerji birleşmesi sonuçsuz

İngiltere merkezli enerji şirketi Heritage Oil ile Genel Enerji arasındaki birleşme görüşmeleri sonuçsuz kaldı.

Heritage-Genel Enerji birleşmesi sonuçsuz

Genel Enerji Genel Müdürü Orhan Duran, Reuters'a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Heritage'ın açıklamasını okudum, bu kararla mücadele etme gibi bir durumumuz yok" dedi.

Duran, Kuzey Irak'taki Taq Taq petrol sahasının işletilmesi için yeni bir ortak arayışına girip girmeyeceklerine ilişkin soruyu ise "Böyle bir durumu her zaman değerlendiririz" sözleriyle yanıtladı.

İngiltere merkezli doğalgaz ve petrol arama şirketi Heritage Oil, yaptığı yazılı açıklamayla Genel Enerji ile arasındaki birleşme görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını ve Uganda'daki varlıklarını İtalyan enerji şirketi Eni'ye 1.5 milyar dolar bedelle satmak üzere bağlayıcı niyet anlaşması imzaladığını açıkladı.

Eni'nin devralacağı varlıklar Uganda'da Albert Gölü'nün kuzey ve güney ucunu kapsayan Blok 1 ve Block 3A bölgesindeki yüzde 50 hisseden oluşuyor ve buradaki toplam rezervin 300 milyon varil civarında olduğu belirtiliyor.

Heritage Oil tarafından yapılan açıklamada "Eni ile yapılan anlaşma sonrasında, özellikle de Kuzey Irak petrollerinin ihracından sağlanan gelirin ödeme mekanizmasının hâlâ belirlenmediği göz önüne alındığında Genel Enerji ile gerçekleştirilen görüşmeler sonlandırılmıştır" denildi.

Heritage Oil, Genel Enerji ile birleşmek için görüştüğünü Haziran ayında açıklamıştı. Birleşme sonrasında oluşacak şirketin büyüklüğünün 5.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyordu. Kasım ayında yapılan duyuruda ise birleşmenin yıl sonunda gerçekleşebileceği kaydedilmişti.

Heritage, Genel Enerji'nin işlettiği Taq Taq petrol sahasından gelecek nakit akışıyla, Kuzey Irak'ta kendisine ait petrol sahalarını faaliyete geçirmeyi planlıyordu.

Ancak Irak Kürdistan Yerel Yönetimi ile Bağdat yönetimi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bölgede üretim yapan şirketlerin ihraç ettiği petrole ödeme yapılamıyor. Heritage Oil, petrol ihracatında gelir paylaşımı konusundaki anlaşmazlığın bu tarihe kadar çözülebileceğini düşünüyordu.

Heritage Oil ile Genel Enerji birleşmesi, İngiltere'nin finans sistemini düzenleyen organı Finansal Hizmetler Kurumu'nun (FSA) açtığı bir soruşturmaya da konu olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...