Herkes Türkiye'ye koştu, 'evlilik'ler rekor kırdı

Türkiye’deki birleşme ve satın almaların işlem hacmi 2010'da 29 milyar doları buldu. İşlem hacmi 2009'un beş katına çıkarken, tarihsel olarak en yüksek işlem adedi gerçekleşti.

Herkes Türkiye'ye koştu, 'evlilik'ler rekor kırdı

Deloitte Türkiye, “2010 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu”nu yayınladı. Türkiye’deki birleşme ve satın alma ortamının 2010 yılındaki genel görünümünü kapsamlı bir şekilde ortaya koyan rapora göre, Türkiye’de birleşme ve satın almalar, sessiz geçen 2009 yılını hem sayı hem de hacim olarak katladı.

2010’da, toplam değeri 29 milyar dolar olan 203 işlem gerçekleşirken bir önceki yıla göre işlem adedi iki kat; işlem hacmi ise beş kat arttı.

35 işlem ile toplamda 14.6 milyar dolarlık bir hacim yaratan özelleştirmeler, toplam işlem hacminin yarısına tekabül ediyor. Özelleştirmelerin önemli bir bölümünü, elektrik dağıtım şirketleri ile küçük kapasiteli hidroelektrik santral portföyleri oluşturdu.

ELEKTRİK DAĞITIMA 12.3 MİLYAR DOLAR
2011 yılı, yıllardır devam eden elektrik dağıtım şirketleri özelleştirme sürecinin son durağı oldu. Türkiye’nin 11 farklı bölgesinin elektrik dağıtım haklarına sahip 11 şirket, toplam 12.3 milyar dolar karşılığında Türk yatırımcılara satıldı. Başkent Doğalgaz dağıtım şirketi ise 1.2 milyar dolar karşılığında özelleştirildi.

YÜZDE 20'Sİ GARANTİ'DEN
İspanyol BBVA’nın Garanti Bankası’na 5.8 milyar dolar ödeyerek ortak olduğu işlem tek başına toplam işlem hacminin yüzde 20’sine tekabül etti ve son on yılın en büyük özel sektör işlemi oldu.

Özelleştirmeler ve Garanti Bankası işlemi hariç tutulduğunda, ortalama işlem tutarı 50 milyon dolar seviyesindeydi. Bu, küçük ve orta ölçekli şirketlerin yer aldığı dilimde en fazla hareketliliğin yaşandığına işaret ediyor. Büyük ölçekli işlemler bir elin parmaklarını geçmedi.

YABANCILARIN PAYI YÜZDE 36
10.5 milyar dolarlık bir işlem hacmine rağmen, yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı yalnızca yüzde 36 oldu. Yabancı yatırımcıların payının azalmasındaki birinci neden, geçmiş yıllarda Türk şirketlerine yoğun ilgi gösteren AB ekonomilerinin global finansal krizde ciddi yara almış olmasıydı. İkinci neden ise, Türk yatırımcıların büyük ölçekli özelleştirme işlemlerinde kabaran iştahı oldu.

2009 yılını oldukça sessiz geçiren finansal yatırımcıların, 2010 yılında aktif olduğu gözlendi. Toplam hacmi 850 milyon doları bulan 24 işleme imza atan özel sermaye fonları; sağlık, eğlence ile gıda ve içecek sektörlerine ilgi gösterdi. Bazı finansal yatırımcıların yatırımlarda birlikte hareket ettiği gözlemlenirken, birkaç finansal yatırımcının da portföylerinde bulunan şirketlerden çıkış yaptığı görüldü.

Birleşme ve satın almalar açısından, hareketli bir yılı geride bırakırken, geleceğe ilişkin beklentiler, bu hareketliliğin artarak devam edeceğini gösteriyor. Özelleştirmelerin, 2011 yılında da iz bırakacak seviyede olması bekleniyor.

2011'İN DİKKAT ÇEKEN PROJELERİ
Deloitte’un “2010 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu”na göre, önümüzdeki dönemde birleşme ve satın almalar açısından enerji, sağlık, ilaç, perakende, medya, eğitim ve otomotiv yan sanayi öne çıkan sektörler olacak. 2011 yılının gündeminde yine birçok özelleştirme projesi yer alıyor. İDO, İGDAŞ, elektrik üretim portföyleri, köprü ve otoyollar, Galataport, Milli Piyango gibi önemli sayıda proje sıra bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...