Herkesin gözü üç sorunlu ülkede

Hafta sonu Kanada'da yapılan G-7'den Avrupa'nın üç sorunlu ülkesine ilişkin net bir sonuç çıkmazken, piyasalar hafta boyunca bu üç ülkede yaşanacak gelişmelere odaklanacak.

Hafta sonu Kanada'da gerçekleşen G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısından, Avrupa'daki borç sorununun çözümüne ilişkin net bir açıklama gelmedi.

Açıklamaların, resmi G-7 açıklamasından çok, bireysel düzeyde kalması dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan hükümetinin hedefe ulaşmaya yönelik gerekli tüm kararları alacağına inandığını ifade etti.

Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın durumunu değerlendirdiklerini ve diğer G-7 ülkelerine, sorunu IMF desteği olmaksızın kendi başlarına çözeceği güvencesi verdiklerini belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise Yunanistan'ın, kurallar uzun süre ihlal edildiğinde ağır bir bedel ödeneceğini anlaması gerektiğini dile getirdi.

Bu arada dünya piyasaları, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'daki gelişmeleri yakından izliyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinu, Yunanistan’In bütçe açığını kısma planına sıkı sıkaya bağlı kalacağını söyledi. Yunanistan’ın Ethnos gazetesine demeç veren Papaconstantinu, yılın ilk üç ayının yatırımcının ve Avrupa Birliği’nin güvenini yeniden kazanmak için kritik olacağını kaydetti. Yunanistan hükümetinin, yeni vergilendirme ve maaş politikasını bu hafta açıklaması bekleniyor.

Diğer yandan, Avrupa'nın sorunlu ekonomilerinden Portekiz'de hükümetin korktuğu oldu ve parlamento yeni bir harcama planı onayladı. Cuma günü yapılan oylamada, muhalefetin gündeme getirdiği, "gelir düzeyi düşük bölgelere maddi destek" planı kabul edildi. Hükümetin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıması bekleniyor.

İspanya ise işgücü reformuna odaklandı. Piyasaların endişelerini yatıştırmak isteyen ispanya hükümeti, İspanya'yı daha rekabetçi hale getirmek için yeni bir işgücü reformu üzerinde çalışıyor. Konuya yakın kaynaklar, sendikaların reform girişimine mesafeli yaklaştığını belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...