Hindistan'dan Türkiye'ye pamuk itirazı

Dünyanın en büyük pamuk üreticisi Hindistan, Türkiye'nin pamuk ipliği ithalatına uyguladığı geçici gümrük tarifesine itiraz etti.

Hindistan'dan Türkiye'ye pamuk itirazı

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) internet sitesinde yer alan 5 Mart tarihli belgeye göre, Hindistan, tekstil ürünlerinin ikinci büyük pazarı olan Türkiye'nin yerel üreticileri korumak amacıyla 2008 yazında başlattığı pamuk ipliğiithalatına uygulanan gümrük tarifeleri hakkında Türkiye'den görüşme istedi.

Uluslararası ticaret kurallarına göre ani ithalat artışı yaşayan ülkeler, sanayinin artışla baş edebilmesi için ithal ürünlere, bu ürünler için belirlenen seviyelerin üzerinde geçici gümrük tarifesi uygulayabiliyor.

Ancak gümrük tarifesi uygulayan ülkelerin, tarife uygulanan ürünlerin büyük ihracatçısı ülkelerle konsültasyonda bulunmaları gerekiyor. Konsültasyonlar sonrasında gümrük tarifesi uygulayan ülkeler tazminat ödemek zorunda bulunabiliyor.

Türkiye'nin DTÖ'ye sunduğu bir belgeye göre pamuk ipliği ithalatı 2005'ten beri hızlı artış gösteriyor. Türkiye'nin pamuk ipliği ithalatı 2005'te bir önceki yıla göre yüzde 63.6, 2007'de yüzde 119.7 ve 2008'in ilk beş ayında yüzde 32.1 artış gösterdi.

Pamuk ipliği pazarında ithalatın payının 2004'teki yüzde 2.8 seviyesinden 2007'de yüzde 12.5'e çıkması üzerine, pamuk ipliği ithalatına üç yıl geçerli olmak üzere gümrük tarifesi uygulanmasına karar verilmişti. Ürünün DTÖ ithalat tarifesi tavanı yüzde 5 olmasına rağmen ilk 12 ay için uygulanacak vergi miktarı yüzde 15-20 seviyesine yükseltilmişti.

Türkiye bu koruma tedbirini iplik ithalatının yüksek hacimli olmadığı çoğu gelişmekte olan ülkeye uygulamamış, ancak Hindistan menşeli ürünleri tarife kapsamında tutmuştu.

Hindistan basınında çıkan haberlere göre, Hindistan ipliğinin beşinci büyük ihracat pazarı Mısır'ın da benzer bir tedbir alması Hint yetkililerde endişe uyandırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...