Hintlilerin rekorunu kıracak, cari açığı kısacak

Petkim Hintlilerin rekorunu kırarak iki yılda rafineri yapacak, cari açığı 2,5-3 milyar dolar azaltacak. Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz "Türkiye'nin ithal ettiği 10 milyon ton ürünü yerlileştireceğiz, cari açığa katkı sağlayacağız" dedi.

Hintlilerin rekorunu kıracak, cari açığı kısacak

Petkim, 2010 planlarını yeni logo lansman toplantısında açıkladı. Petkim'in yüzde 51'ine 2008'de Özelleştirme İdaresi'nden alan Socar Turcas Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, EPDK'da lisans izni bekledikleri Ceyhan rafineri projesini askıya aldıklarını, önceliği Aliağa'daki rafineri yatırımına verdiklerini söyledi.

Batu, "Bu yılı mühendislik çalışmaları, lisansör seçimi ile geçiririz, lisansı bu yıl içinde bekliyoruz. 2011 finansman ve projenin tamamının inşaatına talip olan şirketlerin ihale yöntemiyle seçilmesiyle geçer. 2011 sonu 2012 başı inşaata başlarız 2014'e yetiştiririz" dedi.

Socar-Turcas CEO'su Kenan Yavuz'un "rafineri yapımında Hintlilerin rekorunu kırarız" dediği Aliağa'da, 10 milyon tonluk yıllık üretim olacak. Bunun 2 milyon tonu Petkim'in ithal ettiği hammadde, 8 milyon tonu da dizel, jet yakıtı, LPG ve nafta gibi benzin dışı ürünler.

Yavuz, bu ürünleri yerlileştirerek Türkiye'nin cari açığını 2.5-3 milyar dolar düşüreceklerini görüşünde.

PETKİM YARIMADASINA 5 MİLYAR DOLAR
Petkim, 4 milyar dolarlık rafineri yatırımına liman ve diğerlerini ekleyerek Petkim yarımadası üzerinde 2015'e kadar 5 milyar doların üstünde yatırıma ulaşıp dünya liginde sınıf atlamayı hedefliyor.

Yavuz, "Genel kuruldan sonra limanı ayrı bir şirkete dönüştüreceğiz. Burasını büyütüp Türkiye'nin en önemli lojistik üssü haline getireceğiz. Ayrıca Avrupa ve Akdeniz'e hizmet verecek" dedi.

Yavuz, İran'daki petrokimya rafinerisi yatırımıyla ilgili olarak ise fizibililite çalışmalarının sürdüğünü, benzer projeyi Mısır'da düşünebileceklerini söyledi.

70 MİLYON DOLAR YATIRIM HEDEFLİYOR
Petkim'in 2010 hedefleri ise yüzde 96 ile Avrupa'daki en yüksek kapasite kullanım oranına ulaşma. Şirket 3,1 milyon ton üretim, 70 milyon dolar kapasite yatırımı, cironun yüzde 26'sı kadar ihracat 2009'da iç pazar payı yüzde 26 olan şirket 2018'de bunu yüzde 40'a çıkarmayı amaçlıyor.

Sayfa Yükleniyor...