Hisarcıklıoğlu: Türkiye’nin en büyük gücü gençleridir

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin en büyük gücü gençleridir.Bizim anlayışımızda gençlik çok farklı bir yere sahip. Gençlik yenilik demek. Gençlik değişim demek. Gençlik enerji demek. Gençlik yepyeni ufuklar demek"dedi.

Hisarcıklıoğlu: Türkiye’nin en büyük gücü gençleridir

TOBB ETÜ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet ile 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'ni gerçekleştirildi. Törene katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük gücünün gençleri olduğunu vurgulayarak, "Bizim anlayışımızda gençlik çok farklı bir yere sahip. Gençlik yenilik demek. Gençlik değişim demek. Gençlik enerji demek. Gençlik yepyeni ufuklar demek. Doğrudan söylüyorum; ben size hedef olarak ilerideki herhangi bir tarihi koymuyorum. Ben size hedef olarak bugünü koyuyorum. Bizim anlayışımızda gençlik gelecek değil. Gençlik bugündür. Size bugün ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Dünya'nın çok hızlı değiştiğine dikkat çekerek, "Zamanın sarkacının hızlandığı bir dönemden geçiyoruz. 20 - 30 yıl öncesinin kuralları artık geçerli değil. Bilgi ve sermaye sınır tanımadan bütün dünyayı dolaşıyor. Ticaret küreselleşti, üretim süreçleri bütün dünyaya dağıldı. Küresel değerler zincirleri oluştu. Artık hizmet sektöründe bile yerel düşünmek yetmiyor. New York’ta rezervasyon yapmak için bir restoranı aradığınızda, telefonu Hindistna’da çalışan bir call center elemanı açabiliyor. İnternet yalnızca iletişim biçimimizi değiştirmedi, siyasal, ekonomik ve sosyal hayatımızın tamamını değiştirdi.

İnsanlar bilgiye ve mamullere tarihte eşi görülmedik bir kolaylıkla erişebiliyor. Ortaya çıkan bu yenilikler daha büyük devrimlerin habercisi. Bioteknoloji alanında atılan adımlar hepimizi heyecanlandırıyor, 3d printerlarda doku oluşturuluyor. Mars’ta geçmişte akarsular, nehirler olduğu keşfediliyor. Her alanda insanın hayal gücünü zorlayan gelişmelerle karşı karşıyayız.

Böyle bir gezegende başarılı olmak için sizlere ihtiyacımız var" diye konştu.
"Sizler bu çatı altında aldığınız eğitimle böyle bir rekabete hazırsınız" diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Shakespeare der ki, 'Nasıl bir at koşarken üzerindeki zengin eyerin farkına varmaz ise, insan da içinde yaşadığı nimetlerin öylece farkına varmaz.' Nasıl bir üniversiteden eğitim aldığınızı hatırlatmak isterim. Bugün teori ve pratiği aynı müfredatta buluşturan bir okulun mensubusunuz. Bizim üniversitemiz “ortak eğitim” sistemiyle masada kalmayacaksın sahayı bileceksin diyor. Buradan mezun olan kardeşim 1 yıllık iş tecrübesine sahip oluyor.

İş hayatında vakit nakittir. Daha az vakit kaybederek daha başarılı olacağı işlere yöneleceksiniz. Ortak eğitim sayesinde TOBB ETÜ’lü gençlerin torpili kendi alın terleridir.

Müfredatımız Türkçe. Kendi dilini konuşamayan başka dilleri öğrenemez. En iyi şekilde Türkçe eğitim verirken TOEFL belgesini zorunlu tutan tek üniversite olduk. Ayrıca ingilizce dışında ikinci bir yabancı dili öğrenmeyi mecbur kıldık. “Bir dil bir insan, iki dil iki insan” atasözümüz çok doğru söylemiş. Bizim mezunlarımız hem kendi dillerini konuşacaklar, hem de dünyanın her tarafıyla en iyi şekilde iletişim kurabilecekler. Liderlik ve sosyal davranış derslerini müfredata koydurttum. Bu devirde kendi hikayesini anlatamayan başarılı olamaz.

İş hayatında görüyorum, işe yeni girenler inisiyatif alamıyor, sürece liderlik edemiyor, başarısız oluyorlar. Bu farklılıklarımızdan dolayı üniversiteye giriş sınavlarında ilk 100’e giren öğrencilerden 15’i üniversitemizi tercih etti" şeklinde konuştu.

"Yeni bir hayat sizleri bekliyor. Sorumluluğunuz çok büyük" ifadesini kullananan Hisarcıklıoğlu gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Girişimci gibi düşünmeyi mutlaka anayasanızın temeli haline getirmelisiniz. Sadece kendi işini kuracak olanlar değil, bir işletmede çalışacaklar da girişimci ruha sahip olmalı. Şirket yönetmekle, kendini yönetmek arasında paralellik var. İkisi de belirsizliklerle mücadele etmek zorunda. Rekabet ortamı değişebilir, rakipler değişir, piyasa şartları değişir.

Yeni şartlara uyum sağlamak zorundasınız. Şirket için de planlama önemlidir, profesyonel için de planlama önemlidir. Tıpki bir şirket gibi hangi alanda yetenekleriniz güçlüyse o alana yönelmelisiniz. Bu hayatın her alanında başarılı olmak için risk almak zorundasınız.

İnsanlar mağaralarda yaşarken, mağaradan çıkıp karnını doyurmak için risk alıyordu.
Risk alın, hayaller kurun, hedefler koyun ve çok çalışın. Sizlere bir kitap önereceğim. Reid Hoffman’ın güzel bir kitabı var, “Start-up of You” diye. Mutlaka bu kitabı okuyun, vizyonunuzu geliştireceğinizi düşünüyorum."

Sayfa Yükleniyor...