Hükümet 6 ay çalışacak işçi arıyor

Rekor işsizliğe çare arayan hükümet, asgari ücretle binlerce kişiye iş olanağı sağlayacak. Öngörülen işler arasında ağaç dikme, pet şişe toplama, bina boyama gibi işler var.

Hükümet 6 ay çalışacak işçi arıyor

İŞKUR tarafından başlatılan ancak henüz planlama aşamasındaki iş yaratma projesinde işsizler toplum yararına işlerde geçici olarak istihdam edilecek.

Çevre ve park-bahçe düzenlemeleri ile restorasyon, ağaçlandırma, bakım onarım, temizlik projeleri gibi işlerde çalıştırılacak kişiler en fazla 6 ay süreyle istihdam edilecek.

Projeler ya yerel yönetimler ya da onların ihale verdiği firmalarca başlatılacak. Bu projelerde istihdam edilmek için kişilerin İŞKUR'a kayıtlı işsizler olması şartı aranacak.

Yeni bir proje başlatıldığında bu işte çalışacak kişileri İŞKUR belirleyecek. Duyurunun yapılmasının ardından çalışacak işçilerin seçimi ya İŞKUR'a kayıt sırası ya da kura yöntemi ile belirlenecek. Bu işçilerin çalıştıkları süre boyunca ücretlerini devlet karşılayacak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
İş yaratma projesinden yararlanacakların sayısının 500 bin olacağı haberleri ise doğrulanmıyor. Projeden kaç kişinin yararlanacağı ayrılacak kaynağa bağlı olacak. Kaynağın işsizlik sigortası fonundan mı yoksa başka bir yerden mi karşılanacağına hükümet karar verecek. Kaynağın büyüklüğüne bağlı olarak da istihdam edilebilecek kişilerin sayısı artacak.

Proje yönetimince de değerlendiriliyor. Bürokratların yaptığı ilk hazırlık çalışmalarında tüm bakanlıkların görüşü soruldu. Ancak hemen hemen tüm bakanlıklar, vasıflı personel ve daimi kadro istedi.

Geçici kadroların sadece ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmalarında değerlendirilebileceği ortaya çıktı. Bu işlerin özel sektör tarafından yapıldığına dikkat çekilerek kamuya alınacak personelin özel sektörde istihdam kaybına yol açabileceğine dikkat çekildi.

2.5 MİLYAR LİRALIK YÜK YARATABİLİR
Maliyetinse yüksek bir rakam olacağı hesaplanıyor. Kamuda asgari ücretin altında personel çalıştırmak mümkün değil. Asgari ücretle çalışan birinin işverene maliyeti aylık 810 TL. 500 bin kişinin projeyle 6 ay istihdam edilmesi halinde maliyet 2.5 milyar TL'ye ulaşacak.

Sayfa Yükleniyor...