Hükümetten 72 eylemli sanayi stratejisi

Hükümet Sanayi Stratejisi Belgesi'ni açıkladı. 72 eylemden oluşan strateji belgesinde 7 ana sektör yer aldı.

Hükümetten 72 eylemli sanayi stratejisi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün açıklanan ve 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin makro ekonomideki istikrar sonrası ihtiyaç duyulan mikro reformların gerçekleştirilmesini sağlayacağını ve temel olarak rekabet gücünü ve verimliliğini artırarak sanayiyi yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerinin üretildiği bir yapıya dönüştürmek olduğunu söyledi.

Ergün, Türkiye Sanayi Stratejisi'nin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, "Sanayi Stratejisi'ndeki uzun dönemli vizyonumuzu, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olmak şeklinde belirlenmiştir. Bu çerçevede, 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi'nde orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki payını artırmak, düşük teknolojili sektörlerde katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamak ve becerilerini sürekli geliştirebilen şirketlerin ekonomideki ağırlığını artırmak şeklinde, 3 stratejik hedef belirledik" dedi.

Ergün, 72 eylemden oluşan strateji belgesinde, gelişmiş sanayi altyapısı, sanayi üretimindeki çeşitliliği, KOBİ sayısı, nüfus yapısı, coğrafi ve stratejik konum gibi güçlü yönleri daha da güçlü hale getirecek eylemler ile teknoloji, Ar-ge, yenilikçilik, tasarım, markalaşma, kümelenme, bölgesel farklılıklar ve işletme ölçeği, gibi alanlardaki sorunlara çözüm olabilecek eylemlerin de bulunduğunu söyledi.

KOBİ destekleri, sektörel politikalar, altyapı çalışmaları, teşvik programları veya bölgesel farklılıklar gibi çeşitli alanların uyum içinde çalıştığı bir yapı oluşturulacağını belirten Ergün, "Teşvik politikalarıyla bu politikalar uyumlu çalışacaktır. bu strateji belgesi teşvik politikalarıyla uyumlu olmazsa bir sonuç zaten elde edemeyiz" diye konuştu.

Yatay ve sektörel politika alanları olarak kurgulanan strateji belgesi kapsamında yatay politikalar; yatırım ve iş ortamı, uluslararası ticaret ve yatırımlar, ‘beceriler ve insan kaynağı, KOBİ’lerin finansmana erişimi, ‘firmaların teknolojik gelişimi, altyapı sektörleri, çevre ve bölgesel kalkınma olmak üzere, 8 alt başlık altında toplanırken, bu kapsamda gelir vergisi sisteminin yeniden düzenleneceği ve şirket kuruluşu ve işyeri açma işlemlerinin kolaylaştırılacağı belirtildi.

Ergün, ayrıca Türk Ticaret Kanunu'nun Mart ayına kadar yasalaşacağını ve yönetmeliklerinin de 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Eylem Planı çerçevesinde uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin politika geliştirme, koordinasyon ve uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi, ihracatta sektör ve ülke çeşitlendirme stratejisi oluşturulması, kümelenme konusunda yönetişim modeli oluşturulması, KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişiminin kolaylaştırılması ile kredi garanti ve girişim sermaye sistemlerinin geliştirilip yaygınlaştırılması da yer alıyor.

BELGEDE 7 ANA SEKTÖR YER ALDI
Sektörel sanayi politikası kapsamında ise, ana sektörler olarak otomotiv, makine, beyaz eşya, elektronik, tekstil ve hazırgiyim, gıda ve demir- çelik sektörleri ele alınırken; buna göre otomotiv sektöründe önümüzdeki dönemde vergi mevzuatının ve oranlarının Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilmesi, proje ve Ar-Ge teşviklerine yönelik düzenlemelerin sektör ihtiyaçlarına göre gözden geçirilmesi öngörülüyor. Ayrıca, ikinci el araç ithalatı ve ortak gümrük tarifesi gibi dış ticaretle ilgili konularda çözümlerin geliştirilmesi ana politikalar olarak benimseniyor.

Makine sektöründe ise önümüzdeki dönemde sektör için tasarım potansiyelinin artırılması, finansman maliyetlerini düşürücü modeller geliştirilmesi, ortak tedarik sisteminin oluşturulmasına yönelik politikalar uygulanacak.

Beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü artırmak için ürün kalitesinin artırılması, Ar-Ge teknikleri ile yeni ürünler tasarlanması, finansman maliyetlerini düşürücü modeller geliştirilmesi, marka yatırımlarının artırılması, enerji sarfiyatı düşük ve düşük maliyetli ürünler tasarlanması hedefleniyor.

Tekstil sektöründeki emek yoğun faaliyetlerin Türkiye'nin batısından doğu illerine taşınmasının teşvik edilmesi, ayrıca İstanbul ve İzmir'in Türkiye genelindeki tekstil hazır giyim kümelenmesi için tasarım moda ve finansman merkezi olması öngörülüyor.

Gıda sektöründe, firmaların yenilikçilik kapasitelerinin geliştirilmesi, gıda güvenliğini artıracak etkin denetimin sağlanması, tarım ve gıda işletmelerinin modernizasyonuna ve hijyen koşullarının iyileştirilmesine yönelik planlar hazırlanması, kayıtdışılığın azaltılması, dış piyasalarla etkin rekabet için maliyetlerin düşürülmesi amacıyla tarımsal destek politikalarında değişiklik yapılması öncelikli politikalar olarak belirlendi.

Elektronik sektörünün yeni teknolojilere adaptasyonu ve uygulama alanlarının genişletilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması, yeni malzemelerin geliştirilmesi, sektörü etkileyen kurumsal mali altyapının yeniden gözden geçirilmesi ile tüketicinin artan kalite talebine yönelik ürünlerin geliştirilmesi planlanan politikalar arasında öne çıkanlar olarak yer aldı.

Demir çelik sektöründe ise, işgücü maliyeti açısından avantaja sahip olan sektörün enerji ve girdi maliyetleri açısından yeterince iyi durumda olmadığına dikkat çekildi.

BOYNER: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, destek mekanizması oluşturulması noktasında her türlü katkıyı sağlayacaklarını belirterek, oluşturulan politikaların hem nüfus yapısının gerektirdiği yüksek istihdam artışını, hem de istihdam artışının sürdürülebilir büyüme ile birleştirilmesini sağlaması gerektiğini söyledi.

Boyner, "Türkiye'nin yüksek büyüme hedefinden taviz vermemesi gerekiyor" dedi. Boyner, enerji, demiryolu taşımacılığı ve hizmetler başta olmak üzere altyapıyı iyileştirici düzenlemelerin de stratejide yer alması gerektiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...