HÜRKUŞ, Haziran ayında uçacak

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un Haziran ayında uçmaya başlayacağını söyledi.

HÜRKUŞ, Haziran ayında uçacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı'nda (HÜRKUŞ) gelinen son aşamayı değerlendirdi.

HÜRKUŞ Geliştirme Programı'nın, Mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını anımsatan Dörtkaşlı, proje kapsamında 2'si uçar, 2'si ise yapısal testlerde kullanmak üzere 4 uçağın üretileceğini söyledi.

Benzer uçaklar arasında üst performans grubunda yer alan HÜRKUŞ'un, kokpit tasarımında pilot ergonomisine özel önem verildiğini anlatan Dörtkaşlı, uçakta öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu kademeli kokpit düzeninde her iki pilota da maksimum görüş açısı ve erişilebilirlik sağlandığını belirtti. Dörtkaşlı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek ve aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimlerinin yapılabileceğini ifade etti.

Birinci prototip uçağın tasarım, üretim ve montaj faaliyetlerinin tamamlandığını söyleyen Dörtkaşlı, başta motor çalıştırma olmak üzere, iniş takımı, hidrolik sistem, fırlatma koltuğu, yakıt sistemi gibi çok sayıdaki testin başarı ile icra edildiğini kaydetti.

HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılış töreninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 27 Haziran 2012'de yapıldığını anımsatan Dörtkaşlı, bu uçağın ilk uçuşunu yapmadan önce uçuş koşullarını denemek amacıyla yer titreşim testlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi. Dörtkaşlı, ikinci uçağın da tasarım, üretim ve montajının tamamlandığını, uçağın statik testlerde kullanılacağını söyledi.

YURT DIŞINDA EĞİTİM ALDILAR
Birinci prototip uçağın devam eden yer testlerinin mayıs ayına kadar tamamlanacağını belirten Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi:

''Böylece mayıs sonu itibari ile uçuş öncesi tüm faaliyetler tamamlanmış olacak. HÜRKUŞ projesindeki testler ile özgün uçak geliştirme projelerimizin yapısal emniyet, doğrulama ve sertifikasyonu için gerekli olan Tam Boy Uçak Statik, Yorulma ve Hasara Tolerans Test kabiliyeti kazanılmış olacak ve bu alanda dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. HÜRKUŞ'un Tip Sertifikası alması için 550-600 sorti civarında test uçuşu yapması planlandı. Bu uçuşları Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) standartlarında yapmak için TUSAŞ pilot ve mühendisleri yurt dışından Test Pilotluğu ve Uçuş Test Mühendisliği eğitimleri aldı.

Çalışmalar neticesinde EASA'dan tasarım organizasyon onayı alarak, altyapımızın ve kabiliyetlerimizin EASA standartlarında uçak tasarlamaya yetkin olduğu da kanıtlandı. Uçağa ait tüm sistemler ve tasarımlar, EASA uzmanları tarafından inceleniyor. Uçuş için gerekli olan izin ve onayları, EASA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden alacağız. Mayısa kadar tamamlanacak son testlerin sonuçları, EASA ve SHGM ile paylaşılarak, ilk uçuş için gerekli onay ve izinleri alacağız. HÜRKUŞ'un ilk test uçuşunu Haziran ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.''

ADINI VECİHİ HÜRKUŞ'TAN ALDI
Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan alan uçak, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

HÜRKUŞ'UN ÖZELLİKLERİ
Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak tasarlanan HÜRKUŞ'un performans özellikleri şöyle:

Maksimum seyir hızı 574 km/saat

Maksimum tırmanma hızı4.370 ft/dakika (22 m/s)

Azami servis irtifası 34.700 ft (10577 m)

Havada kalma süresi 4 saat 15 dakika

Maksimum menzil 1478 kilometre

Kalkış mesafesi 489 metre

İniş mesafesi 593 metre

Sayfa Yükleniyor...