IEA: Petrol fiyatları yavaşlamaya yol açar

Uluslararası Enerji Ajansı, yükselen petrol fiyatlarının küresel ekonomide yavaşlamaya yol açabileceğini belirtti.

IEA: Petrol fiyatları yavaşlamaya yol açar

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), hızla yükselen petrol fiyatlarının talep büyümesine zarar vermeye başladığını, bunun sonucu olarak küresel ekonomide yavaşlamaya yol açarak sonuçta daha ılımlı hale gelebileceğini belirtti.

IEA'nın yayımladığı aylık raporda "Çoğu analist OPEC'in üretimde resmen bir değişikliğe gitmesini beklemiyor... Geriye fiyatların daha ılımlı bir hale gelmesi için pek de hoş olmayan bir yol kalıyor; bu da ekonomide yavaşlama ve talep artışının zayıflamasıdır" ifadesi yer aldı.

Ocak ve Şubat ayına ait ön verilere göre yüksek petrol fiyatlarının talep büyümesini zayıflatmaya başlamış olabileceğine işaret eden kuruluş, buna rağmen 2011 küresel petrol talep artışı tahminini 1.4 milyon varil, yani yüzde 1.6 seviyesinde tuttu.

Kuruluş, raporunda "Varil başına 100 doların üzerinde devam eden petrol fiyatlarının ve fiyatlama ortamının, ekonomide beklenen toparlanma hızı ile uyumsuz olduğunu gösteren gerçek riskler var" dedi.

Libya'daki iç savaş nedeniyle küresel petrol üretiminin 0.7 milyon varil kadar gerileyerek günde 88.27 milyon varile düştüğünü öngören IEA, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) arzının da günde 0.88 milyon varil gerilediğini tahmin ediyor.

Buna rağmen OPEC'in üretim kapasitesi fazlasının günde 3.91 milyon varil gibi güçlü bir düzeyde olduğu tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...