İETT vergi borcunu bir yılda üçe katladı

Devlete 850 bin liranın üzerinde vergi borcu olan belediye sayısı 213'e ulaştı. Maliye'yi en fazla vergi borcu 3'e katlanan İETT zorluyor.

İETT vergi borcunu bir yılda üçe katladı

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan derlenen verilere göre, 30 Haziran 2009 tarihi itibariyle Türkiye'de 5 bin 889 kişi ve kuruluşun teşhir limiti olarak belirlenen 850 bin liranın üzerinde vergi borcu bulunuyor.

Veriler, vergi borçlularının sayısında son 1 yıllık dönemde yüzde 39.8'lik bir artış meydana geldiğini ortaya koyuyor.

2008'de 4 bin 212 kişi listede yer alırken, bu yılki rakamlar, vergi borçluları listesine 1 yılda bin 677 kişinin daha eklendiği anlamına geliyor.

İmar Bankası şubelerinden kamuoyunda tanınan dev şirketlere, spor kulüplerinden enerji şirketlerine, gazinolardan genelev işletmelerine kadar hemen her kesimden mükellefin yer aldığı borçlular listesinde çok sayıdaki belediye ve bağlı işletme de dikkati çekiyor.

İETT'NİN BORCU 156 MİLYONU AŞTI
Liste, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (İETT) vergi borcundaki hızlı yükselişi de gözler önüne seriyor.

Verilere göre, 2008 yılında 56 milyon 976 bin 783 liralık vergi borcu ile listenin 53'üncü sırasında yer alan İETT, 1 yılda borcunu 3'e katladı. İETT Genel Müdürlüğü, yeni listede 156 milyon 51 bin 473 liralık vergi borcu ile 12'nci sıraya çıktı.

30 Haziran 2009 tarihi itibariyle İETT ile birlikte 213 belediye ve bağlı işletmenin devlete 850 bin lira ile 156 milyon lira arasında vergi borcu bulunuyor. Maliye yetkilileri, söz konusu tutarın altında vergi borcu olan belediye sayısının çok daha yüksek rakamlara ulaştığını belirtiyor.

Borçlu belediyeler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli-Gebze Belediyesi ile İstanbul'un Şişli ve Sarıyer Belediyeleri başı çekiyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 121 milyon 31 bin 486 bin liralık vergi borcu ile listenin 18'inci, Gebze Belediyesi 47 milyon 328 bin 580 liralık borç ile 68'inci, Şişli Belediyesi 45 milyon 716 bin 452 liralık borç ile 73'üncü, Sarıyer Belediyesi ise 44 milyon 172 bin 313 liralık borç ile 75'inci sırasında bulunuyor.

DİĞER BORÇLU BELEDİYELER
Vergi borcu 850 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen belediyeler de şöyle: Osmaniye-Toprakkale, Yozgat-Çandır, Trabzon-Of, İskenderun, Gaziantep-Islahiye, Balıkesir- Sındırgı, Erzurum Büyükşehir, Zonguldak-Muslu, Elazığ-Yazıkonak, Mersin- Yenice, Kocaeli- Hisareyn, Nevşehir, İstanbul-Gaziosmanpaşa İlçesi Boğazköy, Erzurum- Dadaşköy İlkkademe, Çanakkale-Gelibolu, Antalya-Hasyurt, Kayseri-Tomarza, Kocaeli-Büyük Derbent, Ankara-Afşar, İzmir-Yenişakran, Hatay-Denizciler, Aydın-İncirliova, Çankırı-Çerkeş, Mersin-Gözne, Şanlıurfa-Karaköprü, Erzurum-Pasinler, Elazığ-Akçakiraz, Samsun-Atakum, Ordu-Bolaman, Isparta-Şakrikaraağaç, Samsun-Bafra, Rize-Pazar, Erzurum-Oltu, Kastamonu-Cide, Sakarya-Kocaeli, Adıyaman-Kahta, Kahramanmaraş-Türkoğlu, Balıkesir-Gömeç, Amasya, Bilecik-Gölpazarı, Aksaray, Mersin-Mezitli, Sivas-Fevzipaşa, Çorum-Alaca, Yozgat-Akdağmadeni, Kocaeli-Tavşancıl, Kocaeli- Halıdere, Kocaeli-Aslanbey, Balıkesir-Manyas, Bayburt, Afyon-Sandıklı, Ankara-Çubuk İşletme Müdürlüğü, Van-Ercis, Adıyaman-Besni, Mardin-Girmeli, Balıkesir-Küçükköy, Zonguldak-Gülüç, Hatay-Erzin, Hatay-Yeşilköy, Bursa-Kurşunlu, Samsun-Altınkum, Manisa-Karaağaç, Kocaeli-Kullar, Kocaeli-Sarımeşe, İzmir-Asarlık, Sakarya-Erenler, Zonguldak-Devrek, Samsun-Havza, Kocaeli-Hereke, Mardin-Midyat, Kocaeli-Sarımeşe, Burdur-Bucak, K.Maraş-Afşin, Van, Elazığ-Yurtbaşı, Sakarya-Pamukova, Batman-Baski, Ankara-Şereflikoçhisar, İstanbul-Taşdelen.

Sayfa Yükleniyor...