İhracat Mart'ta 10 milyar dolara dayandı

İhracat Mart ayında yüzde 34.3 artışla 9.6 milyar dolara yükseldi.

İhracat Mart'ta 10 milyar dolara dayandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mart ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon 397 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı Kahramanmaraş'ta düzenlenen basın toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk üç ayında ihracat yüzde 22,36 artışla 25 milyar 686 milyon 32 bin dolar oldu.

Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 13,21 düşüşle, 101 milyar 777 milyon 88 bin dolar olarak gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat verilerini açıkladığı konuşmasında, "Bu senenin ilk çeyreğinde iki haneli ihracat artış rakamları açıklıyoruz. Bunun istihdam ve büyüme üzerinde ciddi bir etkisi var. İhracat arttıkça istihdam ve büyüme artıyor. 2010 yılının ilk çeyrek rakamları açıklandığında ciddi iyileşmeler göreceğiz. Büyüme de ilk çeyrekte iki haneli artış bekliyoruz, istihdam da iyileşme bekliyoruz" dedi.

İhracattaki artış ivmesinin kalıcı hale geldiğinin verilerle teyit edildiğine değinen Büyükekşi, "(İhracattaki) Bu artışın önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

TİM verilerine göre yılın ilk çeyreğinde 4.74 milyar dolar ile en çok ihracat yapan sektör otomotiv endüstrisi olurken; otomotivi 3.56 milyar dolarlık ihracatla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 2.53 milyar dolarlık ihracat ile demir çelik ürünleri oluşturdu.

Büyükekşi konuşmasında Mart ayında sektörel ihracatla ilgili ise şöyle konuştu: "Mart ayında 1.794 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini sürdürürken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1.244 milyar dolar ile en fazla ihracat yapan ikinci, demir çelik sektörümüz ise 1.042 milyar dolar ile üçüncü sektörümüz oldu... Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 110.58 ile kesme çiçek sektörümüz, yüzde 75 ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ve yüzde 66.67 ile madencilik sektörlerimiz yakaladı."

Sayfa Yükleniyor...