İhracat Mayıs'ta yüzde 25 arttı

İhracat Mayıs ayında 9 milyar 69 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracat Mayıs'ta yüzde 25 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat ilk 5 ayda yüzde 23.42 artışla 44.15 milyar dolar olarak gerçekleşirken ihracat Mayıs'ta yüzde 24.89 artışla 9.069 milyar dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Osmaniye'de açıkladığı verilere göre yılın ilk beş ayında otomotiv sektöründe ihracat bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 38.86 artışla 7.3 milyar dolar olurken otomotiv hem aylık hem de ilk 5 aylık dönemde en çok ihracat yapan sektör oldu. Son bir yıllık ihracat ise 105.46 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Otomotivin ardından yılın ilk 5 ayında 5.81 milyar dolar ile en çok ihracat yapan sektör Hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Bu sektörde ihracat ilk 5 ayda bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 14.93 artış gösterdi.

Aynı dönemde en çok ihracat yapan üçüncü sektör ise 4.79 milyar dolar ile demir çelik ürünleri sektörü oldu. Bu sektördeki artış ilk 5 ayda yüzde 2 ile sınırlı kaldı.

Büyükekşi sektörel alanlarda Mayıs ihracatı ile ilgili ise şunları söyledi: "Mayıs ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz, 1.358 milyar dolar ile otomotiv sektörümüz olurken, demir çelik 1.18 milyar dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1.053 milyar dolar ihracat ile otomotiv sektörümüzü takip etti" dedi ve ekledi:

"Tarım sektörlerimiz Mayıs ayında 1.113 milyar dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12.28 pay alırken, sanayi sektörlerimizin payı 7.614 milyar dolar ihracat ile yüzde 83.96, madencilik ürünlerinin payı ise 341 milyon dolar ile yüzde 3.76 oldu. Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 88.6 ile madencilik sektörümüz, yüzde 53 ile fındık ve mamulleri sektörümüz ve yüzde 51.12 ile gemi ve yat sektörlerimiz yakaladı."

Büyükekşi ayrıca euro/dolar paritesindeki Türkiye'nin ihracatı üzerindeki etkileri ise şöyle yorumladı: "Euro'nun dolar karşısında gerilemesi ihracatı etkileyecek. Bunun 3 sonucu olacağını düşünüyoruz. Bir ihracat rakamımızı olumsuz etkileyecek, iki Avrupa ülkelerinde durgunluğa bağlı olarak ihracat miktarsal olarak gerileyebilecek. Üç, girdi maliyetleri dolar olan, ama ihracatını Euro ile yapan firmalarımızın karlarında düşme olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu da verimli firmalara büyük zarar verecek. Euro'nun durumu artık sadece Avrupa için değil tüm dünya için tehdit oldu. Merkez Bankası ile beraber ihracatçının zarar görmemesi için hemen bir plan yapmalıyız. Euro'nun dolar karsısındaki değerinin kısa vadede gerileyemeye devam edeceği ihtimali konuşuluyor. Yunanistan'dan sonra İspanya'ya da sıçrayan sorunlar, Avrupa'nın kötü bir yaz geçireceğini gösteriyor."

Büyükekşi öte yandan Euro'da yaşanan bu düşüşün henüz ihracat rakamlarına bir yansıması olmadığını da belirtti. AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracat için Büyükekşi "başarılı bir şekilde artmaya devam ediyor" yorumunu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...