İhracat yüzde 35 geriledi

İhracat Şubat ayında yüzde 35 düşerek 6.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Krizin etkisiyle pazarlardaki daralmayla ihracatta kan kaybı devam ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Şubat ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 düşüşle 6.9 milyar dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 31'lik azalışla 13.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Son 12 aylık ihracat verilerinde ise yüzde 8.1 artış yaşandı. Böylece toplam yıllık ihracat 121.7 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklamak için Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde düzenlediği basın toplantısında, otomotiv sektörünün geçen ay 1 milyar 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, dış satımda sektörler arasında liderliğini sürdürdüğünü ve 1 milyar dolar ihracat yapan tek sektör olduğunu belirtti.

      Otomotivi 984 milyon dolar ile demir - çelik ve 967 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin takip ettiğini anlatan Büyükekşi, tarım ve hayvancılık grubu sektörlerinin ihracatının ise Şubat ayında yüzde 3.31 gerilerken, toplam ihracat içinde yüzde 14.39'luk pay aldığını bildirdi.

SANAYİDE YÜZDE 38'LİK DÜŞÜŞ
      Büyükekşi, toplam ihracatın yüzde 83.88'ini gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracatın yüzde 38.26 oranında gerileyerek 5 milyar 759 milyon dolarda kaldığını ifade ederek, sanayi sektöründe ilk 2 aylık ihracatın 11 milyar 520 milyon doları, geriye dönük 1 yıllık ihracatın ise 104 milyar 544 milyon doları geride bıraktığını vurguladı.

Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 67.51 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı, yüzde 15.99 ile taşıt araçları ve yan sanayi alırken, demir çelik ürünleri yüzde 14.34 ile ikinci sırada yer aldı.

Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 39.84 ile tütün kaleminde oldu. Tütünü, yüzde 37.02 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 32.08 ile yaş meyve ve sebze izledi.

OTOMOTİV İHRACATI YÜZDE 55 AZALDI
Şubat ayında ihracatında gerileme yaşanan ürünler sıralamasında ilk sıraları, yüzde 55.36 ile taşıt araçları ve yan sanayi, yüzde 51.29 ile madencilik ürünleri, yüzde 49.82 ile diğer sanayi ürünleri, yüzde 47.97 ile değerli maden ve mücevherat ile yüzde 41.15 ile fındık ve mamulleri aldı.

Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise Almanya, İtalya, Irak, Fransa, İngiltere, Rusya, Mısır, ABD, Cezayir ve İspanya olarak sıralandı. Sıralamada birinci ülke olan Almanya yüzde 10.74, ikinci sıradaki İtalya 6.14 pay aldı.

BÜYÜKEKŞİ: KRİZ İÇİN FON OLUŞTURULSUN
    Yılın ilk iki aylık ihracatın 13.9 milyar dolara ulaştığını hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi,  bankaların ellerinde kaynak olduğunu ancak krizin güven ortamını erozyona uğratması nedeniyle kredi taleplerine olumsuz yaklaşıldığını söyledi.

    Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: "İşte bu noktada kredi garanti fonu önemli bir hamle olacaktır. 1 milyar dolarlık hazine kağıdı ve 5 milyar dolar  kefalet ile oluşturulacak bu fon kriz
döneminde firmalara nefes aldıracaktır. Bu öneriyi güzel bir şekilde tüm  tarafların katılımıyla formüle etmek ve hızlı bir şekilde de hayata geçirmek gerekiyor. Bırakın dakikaları,  kaybedecek saniyemiz bile yok."

Sayfa Yükleniyor...