İhracatçı 'kur 1,55'in altına inmesin' diyor

TİM Başkanı Büyükekşi, TL'nin istikrarının Merkez Bankası'nın görevi olması gerektiğini belirterek, "İhracatçının bundan sonra rekabet edebilmesi için döviz kurunun 1,55-1,60 aralığında olması beklentimiz var'' dedi.

İhracatçı 'kur 1,55'in altına inmesin' diyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk parasının tekrar değer kazanmasının ihracatçıları rahatsız ettiğini belirterek, ihracatçıların geçmiş yıllarda da bunun acısını çektiklerini ifade etti.

Merkez Bankası'na faizlerin düşmesi konusunda çağrıda bulunduklarını hatırlatan Büyükekşi, bu hafta içinde Merkez Bankası'nın faizleri düşürerek 7.75'e çektiğini, bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Türkiye'nin dünyada en çok faiz düşüren 1'inci ülke olsa da faiz oranlarına bakıldığında Türkiye'nin hâlâ en çok faiz veren 10'ncu ülke olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu nedenle reel faizin daha da azalması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Büyükekşi, ''Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine girmesi gerektiğini söylemiştik. Bunu 30 milyon artı 30 milyon opsiyonlu yaptı. Biz bunun 50 milyon artı 50 milyon opsiyonlu olmasını istiyoruz. Çünkü yapılan çalışmalarda ancak dolar 1,50, 1,49, 1,51 arasında dolaşıyor. İhracatçının bundan sonra rekabet edebilmesi için bizim 1,55-1,60 aralığında bir beklentimiz var'' diye konuştu.

TL'nin istikrarını önemsediklerini bildiren Büyükekşi, TL'nin istikrarlı olmaması durumunda ihracatçıların ileriye yönelik sipariş almakta sıkıntı çektiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

''TL'nin istikrarının da bundan sonra Merkez Bankası'nın görevi olması lazım. Çünkü bu zamana kadar Merkez Bankası, hep fiyat istikrarı konusunda çalışmalarda bulundu. Son faiz düşürme olayı ile birlikte de iktisadi faaliyetlerin artırılması konusunda Merkez Bankası bir görev üstlendi. Bu son derece doğru bir çalışma oldu. Çünkü şu anda enflasyonda artış söz konusu değil, enflasyon düşüyor. Onun için bundan sonraki dönemde faizlerin daha da düşürülmesi gerekiyor. Çünkü bizim en büyük sermayemiz rekabetçiliğimiz. Rekabetçiliğimizi kesinlikle kaybetmememiz lazım. Bundan sonraki dönemde biz eğer sanayimizi daha güçlendirmek istiyorsak, istihdam gücümüzü daha artırmak istiyorsak mutlaka ihracata dört elle sarılmak zorundayız. Bu yüzden de rekabetçiliğimizden ödün vermememiz lazım.''

1,6 CİVARINDA İSTİKRARLI BİR DÖVİZ KURU BEKLİYORUZ
Geçmişte ara malı ve ham maddenin ithal edildiğini, ihracatçıların artık ara malı ve ham maddeyi Türkiye'deki üreticilerden temin etme yoluna gittiğini anlatan Büyükekşi, bunun da ilk 6 aylık rakamlarda hem dış ticaret açığına, hem cari açığa yansıdığını ve Türkiye lehine iyileşmelerin olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, şöyle konuştu: ''Bu iyileşmeleri göz önüne alırsak, Türkiye'nin dengeleri açısından hem ihracat, hem dış ticaret, hem cari açık, hem Türkiye'deki ara malı ve ham madde üreten sanayici, hem de ithalat açısından bütün kesimlerin güvenliği için mutlaka döviz kuru önemli, burada da önemli olan fiyat istikrarı. Bizim herhangi bir iddiamız yok, kur 1,8 olsun 2 olsun beklentimiz yok. Ama biz bir istikrar istiyoruz. 1,6 civarında istikrarlı bir döviz kuru bekliyoruz.''

Sayfa Yükleniyor...