İhracatçılar dolara müdahale istedi

TİM Başkanı Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankası'nın mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti.

İhracatçılar dolara müdahale istedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın geçen haftalarda 0.50 baz puan faizleri düşürdüğünü anımsatarak, bu konuda Merkez Bankasına her zaman destek olacaklarını söylediklerini vurguladı.

Büyükekşi, ''Yine aynı şeyi tekrarlıyoruz; Merkez Bankası'nın son krizle birlikte aldığı bütün kararları biz yürekten destekliyoruz, alkışlıyoruz'' dedi.

İhracatın kalkınabilmesi için mutlaka yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, yüksek faizlerle yeni yatırımların yapılmasının çok zor olacağını vurguladı.

İhracatçının ve sanayicinin rekabet edebilmesi için de rekabet edebilecek bir kur olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti: ''Onun için de bu kurun ani düşüş ve çıkışlarına karşı Merkez Bankası'nın çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz indirimleri de burada büyük katkı sağlayacaktır. Yurt dışı piyasalarda büyük sıkıntılar var. Özellikle birçok ihracatçı zor durumda. Karlarının ne kadar düştüğünü daha önce rakamlarla ortaya koymuştuk.''

Merkez Bankası'nın zaman zaman döviz alım ve satım ihaleleri yaparak piyasada regülatör görevi gördüğünü söyleyen Büyükekşi, ''(Dolar) Bunun daha aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması lazım. Döviz alıp döviz kurunu dengede tutabilmesi lazım. Bu ihracatçı açısından son derece önemli. Geçtiğimiz yıllarda bunun çok kötü tecrübelerini ihracatçı yaşadı'' dedi.

DİPTEN KÜÇÜK KÜÇÜK KIPIRDANMA GÖRÜYORUZ
Türkiye'nin ilk 6 ayında ihracatında yüzde 34,5 düşüş olmasına rağmen miktar bazındaki düşüşün yüzde 9 olduğunu ifade eden Büyükekşi, ''Bu da bize gerçek ihracat düşüşünün yüzde 9 olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Büyükekşi, ''Ama şu anda gördüğümüz bir şey var; gerek kapasite kullanım oranlarında, gerek istihdamda, gerek tüketici güven endeksinde artış, işsizlik rakamlarında azalma var. Bunları üst üste koyarsak son 2-3 aydaki dipten küçük küçük, hafif bir kıpırdanma olduğunu görüyoruz. İhracatta da bunun etkisi var. Mayıs ayında ihracatta yüzde 40 düşüş varken Haziranda bu yüzde 32'ye indi. Bunun diğerlerini de aynı şekilde etkilediğini düşünüyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...