İki aylık bütçe açığı bir yıla bedel

Bütçe açığı Şubat'ta yüzde 824 artışla 7.4 milyar liraya çıktı. İlk iki aydaki bütçe açığı 10.4 milyar lira oldu. Yıl sonu açık hedefine iki ayda ulaşıldı.

İki aylık bütçe açığı bir yıla bedel

Küresel krizin etkisiyle azalan vergi gelirleri ve artan harcamalar bütçeyi vurdu. Yılın ilk iki ayında tüm yıl için hedeflenen bütçe açığına ulaşıldı.


Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, Şubat'ta bütçe açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 824 artışla 7.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bütçe 1.02 milyar TL fazla vermişti. Şubat'ta faiz dışı fazla da yüzde 57 azalarak 2 milyar 466 milyon TL oldu.

Şubat ayında bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55.4 artarak 25.8 milyar lira, gelirler yüzde 4.5  artarak 18.4 milyar lira oldu

Söz konusu ayda, faiz hariç giderler yüzde 34.1 artarak 15.95 milyar lira, faiz giderleri yüzde 109.1 artarak 9.9 milyar lira oldu. Vergi  gelirleri ise yüzde 9 azalışla 13.8 milyar lirada kaldı.

İKİ AYLIK AÇIK 10.4 MİLYAR LİRA
Ocak-Şubat döneminde ise bütçe 10.359 milyar TL açık verirken, geçen yıl aynı dönemde 496 milyon TL'lik bütçe fazlası olmuştu. Böylece yıl sonu için öngörülen 10.398 milyar TL'lik hedefe ilk ilki ayda ulaşıldı.

İlk iki ayda faiz dışı fazla yüzde 65.4 azalarak 3.282 milyar TL oldu. Geçen yıl aynı dönemde faiz dışı fazla 9.494 milyar TL olmuştu. Böylece yıl sonu için belirlenen 47.1 milyar liralık  FDF hedefinin iki ayda yüzde 7'sine ulaşıldı.

    Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde 32.913 milyar lira olarak gerçekleşen bütçe giderleri, bu yılın aynı döneminde yüzde 35.5 artarak  44.6 milyar lira, 33.4 milyar lira olan bütçe gelirleri ise yüzde 2.5 oranında artarak 34.25 milyar lira oldu.

İki ayda, faiz hariç giderler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.5 artarak 31 milyar lira oldu. Bu dönemde vergi  gelirlerinde ise yüzde 5.8'lik bir gerileme gerçekleşti ve tahsilat 27.6 düzeyinde kaldı.

Küresel ekonomide yaşanan kriz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de etkilerini ortaya koyduğu, özellikle dış talepte  meydana gelen daralmanın, ihracata dönük sektörlerde üretimin ve satışların hızla azalmasına neden olduğu vurgulanan açıklamada şöyle  denildi:

    "Diğer taraftan iç talepte de beklentilerin şekillendirdiği bir yavaşlama eğilimi görülmektedir. Makro ekonomik verilere ilişkin yapılan  açıklamalar da bu durumu teyit etmektedir. Ekonomide meydana gelen bu gelişmeler bütçe gelirlerinin ve sosyal güvenlik prim gelirlerinin  olumsuz yönde etkilenmesine neden olmuştur. Özellikle bu durum, güncel ekonomik gelişmelere duyarlılığı
nispeten daha fazla olan dolaylı  vergilerde ve istihdam gelişmelerine uyarlı sosyal güvenlik prim gelirlerinde azalmaya neden olmaktadır. Bu gelişmenin önümüzdeki aylarda  da ekonomik trende bağlı olarak seyri yakından izlenecektir."

Uygulanan bütçe politikalarının makro ekonomik politikaların bir parçasını oluşturduğu, bu nedenle bütçenin hem makro ekonomik  gelişmelerden etkilendiği hem de makro ekonomik gelişmelere yön verme çabasını yansıttığı vurgulanan açıklamada, "Bu çerçevede, global  ekonomik krize karşı hükümetimiz tarafından alınan politika kararları ile bundan sonra uygulamaya konulacak diğer tedbirler bütçenin gelir,  gider ve bütçe açığı parametrelerini şekillendirecektir. Bu sayede bütçe, ekonomik gelişmeleri ve beklentileri yönlendirme fonksiyonunu  önümüzdeki aylarda mümkün olan ölçüde ortaya koymayı sürdürecektir" denildi.

Sayfa Yükleniyor...