İki kişiden biri harcamayı kartla yapıyor

Bankalararası Kart Merkezi'nin araştırmasına göre, Türk halkı harcamalarının yarısına yakınını kredi kartıyla yapmayı tercih ediyor.

İki kişiden biri harcamayı kartla yapıyor

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) araştırmasına göre, Türkiye'de kredi kartlarının en beğenilen özelliği taksitli alışveriş olurken, kart kullanıcılarının yüzde 85'i kredi kartlarını, taksit ve puan biriktirme özelliğinden dolayı tercih ediyor. Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının taksit özelliğini kullanım sıklığı yüzde 84'ü buldu.

TÜİK verilerine göre kredi kartları ile yapılan tüketim harcamalarının özel nihai tüketim harcamaları içindeki payı 33 olarak kaydedilirken, BKM Kart Monitör araştırması sonuçları da bu verilerle paralellik gösterdi.

Raporda, 2010 yılı içerisinde kredi kartları ile yapılan minimum taksitlendirme tutarı ortalama 154 lira olarak kaydedilirken, kredi kartları ile yapılan harcamalardaki minimum tek ödeme tutarı ise ortalama 74 lira oldu.

Kart Monitör araştırması iş yerlerinin taksitle harcama yapmayı tercih eden müşteri sayısını artırmak için kredi kartı kabul ettiklerini de ortaya koydu. Araştırmaya göre, iş yerleri kredi kartı ile satın alma işlemlerini taksitle yapabiliyor ve harcamalarını öteleyerek iş yerlerinin devamlılığını sağlıyor.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, raporu değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye'de tüketicilerin harcamalarının yarısına yakınını kredi kartları ile yaptığını belirtti.

Kredi kartı kullanım oranının, sağladığı taksit, puan kazanma gibi imkanların yanı sıra, yanında nakit taşımayı gerektirmemesi nedeniyle de artış gösterdiğine dikkati çeken Özinal, kart kullanmayanların ise bir kredi kartına en çok taksit özelliği dolayısıyla sahip olmak istediğini kaydetti.

Kredi kartı ile yapılan harcamaların ötelenmesi sayesinde ihtiyaçların giderilmesi için beklenmesi gerekmediğini belirten Özinal, doğru zamanda alışveriş yapma imkanı bulan kredi kartı kullanıcılarının taksit sayesinde uzun vadede de tasarruf ettiğinin altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...