İkinci el cep telefonu ve tablet satışlarına yeni düzenleme

Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiğinin bulunması zorunlu olacak. Karar, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

İkinci el cep telefonu ve tablet satışlarına yeni düzenleme

Yenileme işlemi yapılmadan ikinci el ticarete konu olan kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin, tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde, malın mevcut durumunu ve varsa yapılan işlemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satılması zorunlu olacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, yenilenen ürünlerin satışına ilişkin detayları kapsıyor.

Buna göre, yenileme işlemi yapılmadan ikinci el ticarete konu olan kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin, tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde, malın mevcut durumunu ve varsa yapılan işlemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satışı zorunlu tutuldu.

EN AZ BİR YIL ÖNCESİNE İLİŞKİN "DATA, SES YA DA SMS KULLANIM TRAFİĞİ" ŞARTI

Konuya ilişkin Resmi Gazete'nin 22 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayımlanan yönetmelikte, cep telefonlarının yenilenebilmesi için en az bir yıl kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması zorunlu tutulmuştu.

Yeni düzenlemeyle elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj (SMS) kullanım trafiğinin bulunması zorunlu olacak.

Ayrıca, yenileme yetki belgesi bulunmayanlar veya bu belgeye sahip firmalara bağlı yetkili alıcı ve satıcı vasfını taşımayanlar tarafından yenilenmiş ürün algısı oluşturacak şekilde reklam ve ticari uygulama yapılamayacak.

YETKİLİ ALICININ SORUMLULUKLARINDA DEĞİŞİKLİK

Yönetmelikle yetkili alıcının sorumluluklarında da değişiklik yapıldı.

Yetkili alıcı, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunduğunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kayıtlarından kontrol edecek.

Kullanılmış malın değerleme işlemini, malın kendisine teslim edildiği veya ulaştığı tarihi takip eden 3 iş günü içinde sonuçlandıracak olan yetkili alıcı, bu sürede tüketicinin söz konusu değerlemeyi kabul ettiğine ilişkin onayını yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla alacak.

Yetkili alıcı, onay alındığında tüketiciye ödemeyi yapacak veya yapılmasını sağlayacak. Ödeme süresi, tüketiciye önceden bildirilmesi ve onayının alınması koşuluyla 3 iş gününe kadar uzatılabilecek. Bu ödeme miktarı, tüketicinin yeni bir mal satın aldığı durumda, yeni malın fiyatından indirilebilecek.

"YOKTAN BİR DEĞER OLUŞTURULACAK"

Ülkemizde ikinci el piyasasının en yoğun olduğu sektörlerin başında mobil iletişim sektörünün geldiğini belirten Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Yürütme Kurulu Üyesi & Regülasyon ve İdari İşler Direktörü Mustafa Alanoğlu “Mobil iletişim teknolojilerine dair politikalar üretilmesinde aktif rol alan bir derneğiz. Yönetmeliğe katkıda bulunmuş olmanın yanı sıra uygulama sürecini de yakından takip ediyoruz. Yüksek kalitede, yeni teknolojilerin gerekliliklerini karşılayan, veri temizliği, yazılım ve donanım kontrolleri yapılmış cep telefonlarının ve tabletlerin herkes için erişilebilir olması adına gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin de ülkemizin bilgi toplumuna dönüşüm yolculuğuna katkı sağladığına inanıyoruz” dedi.


Mustafa Alanoğlu, “Yönetmelik değişikliği ile ikinci el cihaz ekosisteminin daha güvenli yapılması çerçevesinde sektöre katkı sağlayacak önemli adımların atılmasına devam edilmiş olundu. Ancak pandemi süreci ile daha da hızlanan uzaktan çalışma ve eğitim gibi uygulamalar ile artan akıllı cep telefonu ve tablet ihtiyacının daha karşılanabilir olması gerekiyor. Hem tüketicinin standartlara uygun şekilde yenilenmiş ve tabletlere erişimi hem sektörün büyümesi hem ikinci el cihazlardan değer yaratılarak ekonomiye katkı sağlanması hem de nitelikli istihdam oluşturulması için KDV oranı ve taksitlendirme konularında da esneklik sağlanması büyük önem taşıyor” dedi.

Alanoğlu sözlerine şu şekilde devam etti. “İkinci el cihazların garantili şekilde yenilenerek satışa sunulması ile elektronik atık olmaya aday âtıl ürünler ekonomiye kazandırılacak ve böylelikle yoktan bir değer oluşturulacaktır.

Bununla birlikte, hâlihazırda yüzde 18 olan KDV oranının “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkındaki Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yenilenen ikinci el cihazlar için yüzde 1 olarak uygulanması ve yenilenmiş cihazlarda taksit sınırının uygulanmaması ile pazar teşvik edilecek, bu şekilde yenilenmiş ürün garantisi ile müşteriye güvence sunan piyasanın istenilen ölçüde gelişmesi ve amacına hizmet etmesi sağlanabilecektir.”


YENİLEME MERKEZİNİN SORUMLULUKLARI

Yenileme merkezinin sorumluluklarında da birtakım düzenlemelere gidildi.

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunduğunu BTK kayıtlarından kontrol edecek. Bu şartları sağlamayan kullanılmış mallara yenileme işlemi yapamayacak.

Söz konusu merkez yenilediği kullanılmış malın sertifikalandırma işlemini, Türk Standardları Enstitüsü tarafından numaralandırılmış hologramlı sertifika formunu kullanarak ve ticari unvanı, iletişim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme işlemine ilişkin bilgileri içeren karekodla güvenliğini sağlayacak şekilde yerine getirecek.

Merkez, bu sertifikanın yenilenmiş ürünle birlikte yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla verilmesini sağlayacak.

Ayrıca, yenileme merkezi ilgili standartta belirlenen yenileme işlemini kendisi yapabileceği gibi ihtiyaç duyulması halinde yenileme yetki belgesi almış diğer merkezlerden de hizmet alabilecek.

Yenileme merkezi, sermaye şartı dışında yönetmelikteki diğer şartları sağlayan kendisine bağlı şubeler oluşturabilecek. Bu şubeler için ayrıca yenileme yetki belgesi alınması zorunlu tutulacak.

Merkez, yenileme faaliyetlerine ilişkin belirlenecek bilgi ve belgeleri bakanlığa bildirmek zorunda olacak.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...