İkinci yaşına giren krizin 'en'leri

Krizin geride bıraktıkları, tarih sayfalarına yeni kayıtların düşülmesine neden oldu.

İkinci yaşına giren krizin 'en'leri

Temmuz 2007'de ABD'den başlayan krizde ikinci yıla yaklaşılıyor. Kriz sürecinde dünya birçok olaya tanık oldu.

Bazen iflaslar, bazen rekor kayıplar tarihteki yerlerini aldı. Kimi şirketler tarihe karışırken, ekonomilerde görülmemiş veriler kayda geçti.

Şu ana kadar geçen süreçte krizin akılda kalan 'en'leri şöyle..

ABD imalat sektörünün en büyük iflası General Motors oldu. Şirket 1 Haziran'da iflas koruma başvurusu yaptı.

EN BÜYÜK İFLAS
ABD tarihinin en büyük iflası unvanı, bir zamanların en büyük yatırım bankası Lehman Brothers'a ait. Banka 15 Eylül 2008'de iflas bayrağını çekti.

ABD'DEN REKOR BÜTÇE
ABD Başkanı Barack Obama yönetimi 2009 yılı için 1.75 trilyon dolarlık bir bütçe hazırladı. Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12.3'üne tekabül eden bütçe, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük bütçe olarak belirlendi. İngiltere de 286.7 milyar dolarlık bir rekor bütçe tahmini yaptı.

61.7 MİLYAR DOLARLIK ZARAR!
Dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group, dördüncü çeyrekteki 61.7 milyar dolarlık zararıyla ABD şirketler tarihinin zarar rekorunu kırdı. Bu rakam Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 8'ini aşıyor.

İngiliz Royal Bank of Scotland da geçen yıl elde ettiği 34.3 milyar dolarlık zararıyla İngiltere'de rekor kırdı.

İKİNCİ BÜYÜKTEN, REKOR KÜÇÜLME
Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya ilk çeyrekte yüzde 4 ile tarihteki en büyük daralmayı yaşadı. Alman ekonomisi de ilk çeyrekte yüzde 3.8 ile 1990'dan bu yana en büyük oranda küçüldü.

TÜRKİYE'NİN 'EN'LERİ
Türkiye'ye ilişkin 'en'ler ise şöyle...

Küresel kriz nedeniyle Türkiye'de de birçok veri tarihi seviyeleri gördü. İşsizlik oranı Şubat'ta yüzde 16.1'e çıkarak yeni bir rekor kırdı. İşsiz sayısı 3.8 milyonun üzerine çıktı.

İhracat pazarlarındaki daralmayla ülkedeki üretim en düşük düzeye indi. Sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23.8 ile düşüş rekoru kırdı.

Kapasite kullanım oranı Ocak ayında yüzde 63.8'le tarihin en düşük düzeyine geriledi.

Sayfa Yükleniyor...