Ilısu Barajı için hükümetin 3 seçeneği var

Hasankeyf'teki Ilısu Barajı'nın yapımı için dış kaynakların kredi vermekten vazgeçmesi üzerine hükümeti yeni arayışlara girdi. Hükümetin finansman için önündeki 3 seçenekten biri de Körfez sermayesi.

Ilısu Barajı için hükümetin 3 seçeneği var

Ilısu Barajı'na kredi sağlayan Almanya, İsviçre ve Avusturyalı dış kredi kuruluşları, 7 Temmuz tarihinde projeye verdikleri krediyi çektiklerini açıkladı.

Bu konudaki ilk bilgilendirmeyi barajı yapmakla yükümlü konsorsiyuma bildiren kredi kuruluşları; resmi makamlara bildirimin 20 sayfalık bir belge ile hafta başında verileceğini belirtti.

KÖRFEZ SERMAYESİ DE GÜNDEMDE
Barajı yapmakta ısrarlı olan hükümetin önünde ise 1.1 milyar Euro'luk toplam dış kredi tutarını nasıl karşılayabileceğine yönelik 3 yol haritası var:

Bunlardan ilki, kredinin askıya alınmasının ardından hükümetin bu bedeli kendisinin ödemesi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Projeyi yapacak gücümüz var" şeklindeki açıklamaları da bu şekilde yorumlanıyor.

Hükümetin 1.1 milyar Euro sağlaması halinde baraj inşaatına hızla başlanabileceği belirtiliyor.

İkinci yol ise 1.1 milyar Euro'luk toplam kredi tutarını barajı tamamlamakla mükellef şirketlerin sağlaması.

Projenin devamı için izlenebilecek bir başka yöntem ise yine yabancı bir ülkeden ihracat kredisi alınması. Kredinin Körfez Ülkeleri aracılığıyla temin edilmesi ihtimali değerlendiriliyor.

Yılda 300 milyon Euro gelir getirmesi beklenen barajın yapımına hızla başlamak isteyen hükümetin, kararı hemen vermesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...