İlk hızlı tren garına bir teklif, bir teşekkür

Yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Ankara hızlı tren garına Limak İnşaat ve (Hindistan Merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi Ic İçtaş ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif verdi. Yüksel İnşaat teşekkür mektubu sundu.

Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı ihalesi TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı.

Ortak girişimlerin teklif zarflarındaki evrakların kontrol edilmesinin ardından İhale Komisyonu Başkanı, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın ilk kez bir YHT Garı'nın yap-işlet-devret yöntemi ile ihale edildiğini ifade etti.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas hızlı tren projelerinde Ankara'nın merkez olacağını anlatan Apaydın, bu ihtiyaca yönelik olarak Ankara YHT Garı'nın hizmete sunulacağını belirtti.

İhalede teklif veren ortak girişimlerin zarflarının açılacağını, önce teknik değerlendirme yapılacağını, daha sonra da yine kamuoyunun huzurunda firmaların işletme süresi tekliflerinin ilan edileceğini dile getiren Apaydın, detaylı incelemelerle teknik ve mali puanların hesaplanacağını ve en avantajlı süreyi veren ortak girişimin ihaleyi kazanacağını söyledi.

Apaydın, ihale sonucunun YPK onayını almasının ardından kesinleşmiş olacağını da sözlerine ekledi.

İhalede teklif veren ortak girişimler şöyle: ''Limak İnşaat ve (Hindistan Merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi Ic İçtaş ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi'' İhalede Yüksel İnşaat teşekkür mektubu gönderdi.

GÜNDE 50 BİN YOLCU KAPASİTESİ
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek.

Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında da restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak.

Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak.

Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut gar eş güdümlü olarak kullanılacak, iki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak. Ayrıca, TCDD arsasından Ankara Büyükşehir Belediyesine arsa devredilecek ve Celal Bayar Bulvarı 3x3 şeritten 4x4 şeride çıkarılarak trafik rahatlatılacak.

Projenin ihale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan firma garın yanı sıra peronlar ile tren setleri yıkama tesislerini de yapacak. Yapım süresi 2,5 yıl olarak belirlenen ihaleyi, en kısa işletme süresi öneren firma kazanacak.

Sayfa Yükleniyor...