IMF anlaşması dış finansmanı kapsayacak

Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile prensip kararı aldıklarını ve yapılacak anlaşmanın parasal miktarının dış finansman ihtiyacının tamamını karşılayacak boyutta olduğunu söyledi.

IMF anlaşması dış finansmanı kapsayacak

Gazetelerde yer alan habere göre, Başbakan Erdoğan ve IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın, bir program temeli için prensiplerde mutabakat sağladığını söyleyen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Bir takım prensipler üzerinde anlaştık. O çerçevede ümidimiz bahar toplantıları öncesinde en azından anlaşmanın Türkiye ayağını bitirmek" dedi.

Gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Şimşek, Mayıs ayından önce anlaşmayı tamamlamayı umduklarını, bunun ardından IMF'den onayın da 2-3 hafta içinde gelmesini beklediklerini söyledi.

Uzun vadeli bir stand-by düşündüklerini, IMF'in yeni dönemde uygulamaya geçeceği esnek kredinin Türkiye için avantajlı olmadığını belirten Şimşek, "Esnek kredinin imkânı fazla ama 12 ay vadeli. Uzun vadeli stand-by'ın bizim için daha uygun olduğunu düşündük" dedi.

Gelecek kaynağın IMF'e olan mevcut borcu içine alıp almayacağı konusunda ise Şimşek, "Görüşmelerde taze kaynak üzerinden gidiliyor" ifadesini kullandı.

Şimşek anlaşmanın büyüklüğüyle ilgili olarak ise net bir rakam vermezken, Radikal Gazetesi'nin haberinde anlaşmanın boyutunun 45 milyar dolar olacağı yorumu yer aldı.

Şimşek'in verdiği bilgilere göre, anlaşmaların temel prensipleri arasında ek vergi konulmaması, harcamalara limit getirilmesi ile anlaşmanın 3 yıllık olması bulunuyor.

Buna göre, temel prensiplerden biri KDV ve ÖTV indirimlerinden doğan bütçe kayıplarının telâfisi için ek önlemler almamak olurken, orta vadeli mali sürdürülebilirlik için Şimşek, "İçinde bulunduğumuz ortamda gelirleri kontrol edemediğimiz için harcamaya kontrol koyacağız. Bu bir çeşit mali kural olabilir" dedi.

Şimşek ayrıca, sektörel ve bölgesel yeni teşvik sisteminin 1-2 hafta içinde açıklanacağını, ilaç ve petro-kimya sektörlerinde ise 1 milyar doların üzerindeki yatırımların teşvik edileceğini söyledi.

IMF'in ülkelerin bütçelerinin elvermesi durumunda en azından milli gelirlerinin yüzde 2'si kadar mali canlandırma programları yapmasını öngördüğünü belirterek, "Bizdeki bütçe dengeleri itibarıyla bakıldığında IMF'in Türkiye için bu yıl öngördüğü rakam yüzde 2.1. Yani bütçemizde imkânlar ölçüsünde 2 puan daha fazla açık vermemiz mümkün" dedi.

Sayfa Yükleniyor...